Dansk forskning har international gennemslagskraft

Danmark er nummer tre på listen over OECD-landenes evne til at få forskning citeret andre steder.

Det er især dansk forskning i medicin, sundhed og ingeniørvidenskab, der trækker op. Fold sammen
Læs mere

Der bliver læst, citeret og lyttet, når danske forskere udgiver videnskabelige artikler om deres forskning.

Dansk forskning er noget af den mest citerede forskning i medlemslandene af den økonomiske samarbejdsorganisation OECD.

Det viser Forskningsbarometer 2016, der er en årlig opgørelse over kvaliteten af dansk forskning. Den udgives af Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Danmark ligger nummer tre på listen over lande, hvis forskningsudgivelser citeres mest. Foran Danmark ligger Island og Schweiz.

Det er især dansk forskning i medicin, sundhed og ingeniørvidenskab, der trækker op.

Ifølge uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) skyldes resultatet, at Danmark prioriterer forskning højt.

»Det er forskningen, der skal være med til at bringe os godt ind i fremtiden. Derfor er det også helt afgørende, at dansk forskning har høj kvalitet og kan bruges af andre forskere og af erhvervslivet,« siger han i en pressemeddelelse.

Forskningsbarometeret peger dog også på problemer.

For mens Danmark er det land, hvor der bruges flest penge på forskning i den offentlige sektor målt i procent af bruttonationalproduktet, er Danmark nede på en plads som nummer 11 i forhold til investeringer i forskning i den private sektor.

Det er en udfordring, lyder det i pressemeddelelsen fra Søren Pind.

»Det er erhvervslivet, der driver væksten i Danmark, og derfor er det også vigtigt, at erhvervslivet selv investerer i forskning og udvikling.«

»Både virksomhederne selv og samarbejdet med universiteterne skaber arbejdspladser og vækst i kraft af den forskning, som vi er så gode til,« siger han.

Rapporten viser, at store dele af den danske forskning sammenlignet med andre lande er finansieret af fonde og organisationer, og at meget af det er baseret på samarbejde mellem det offentlige og det private erhvervsliv.