Dansk Folkeparti: Godt Justitsministeriet forfølger Holck-sagen

Det har altid undret mig, at Niels Holck straffrit kunne deltage i en konflikt, som danskere skal holde sig fra, siger DF's retsordfører Peter Kofoed Poulsen

Arkivfoto. Det har altid undret mig, at Niels Holck straffrit kunne deltage i en konflikt, som danskere skal holde sig fra, siger DF's retsordfører Peter Kofoed Poulsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti er godt tilfreds med, at justitsminister Søren Pape Poulsen har genåbnet udleveringssagen mod våbensmugleren Niels Holck. Som beskrevet i Berlingske i dag modtog Danmark i december en ny udleveringsbegæring fra Indien i december, og bagmandspolitiet har siden nytår presset på for at få Niels Holck til at stille op til afhøring under udleveringsloven, hvilket Holck har nægtet.

»Jeg synes det er rigtig godt, at Justitsministeriet arbejder på den her sag. Det har altid undret mig, at man som Niels Holck helt straffrit har kunnet tage afsted og deltage i konflikter, som danskere skal holde sig fra,« siger partiets retsordfører Peter Kofod Poulsen.

Niels Holck selv er oprørt over, at udleveringssagen ikke er slut med en dom i landsretten i 2011, hvor fem enige dommere nåede frem til, at Niels Holck ikke kunne udleveres til Indien på grund af risiko for tortur og anden nedværdigende behandling. »Det fylder mig med en fundamental desperation, at den danske stat nu er i gang med at hjælpe en torturstat med at få en dansk statsborger udleveret til tortur,« siger en følelsesmæssig stærkt berørt Niels Holck i et interview med Berlingske.

Ifølge Berlingskes oplysninger arbejder politiet bla. på en løsning, hvor Niels Holck bor på den danske ambassade og køres frem og tilbage under en eventuel retssag under beskyttelse. Peter Kofod Poulsen tror på, at der kan findes en løsning med inderne: »Jeg synes, det er rigtig fint, hvis der kan findes en løsning med de indiske myndigheder, der både sikrer, at den her danske statsborger mod tortur og andre ting - men altså også sørger for, at Niels Holck bliver stillet til ansvar for de handlinger, han har begået,« siger han.

Men Østre landsret fandt altså i 2011 ikke, at det var muligt at lave en sådan aftale, og i Berlingske i dag advarer menneskerettigheds-ngo'en Amnesty International imod at tro på, at det er muligt at lave en holdbar aftale om sikkerhed med de indiske myndigheder. »At tro at den danske ambassade kan beskytte Niels Holck i Indien svarer til at ansætte sin bedstemor som bodyguard,« siger organisationens chefjurist Claus Juul.

Men det afskrækker ikke Peter Kofod Poulsen: »Jeg ved ikke hvilke forhandlinger, der måtte foregå mellem den danske og den indiske regering. Men i det øjeblik, man kan sikre sig, at forholdene er i orden rent sikkerhedsmæssigt, så ser jeg ikke noget problem i, at man tager hold om den sag og selvfølgelig sørger for, at Niels Holck kommer til at stå til ansvar. Det stikker i øjnene, han har gjort noget ganske alvorligt uden at få sin straf. Det er uretfærdigt - og det det sender ikke noget klart signal om, at vi selvfølgelig tager afstand fra det,« siger Dansk Folkepartis retsordfører.

»Jeg havde gerne set, at Danmark havde været langt mere aktiv i den her sag. Når vores sstatsborgere begår noget rigtig skidt ude i verden, så skal vi selvføgelig sørge for at slå ned på det. Når andre landes statsborgere gør noget forkert i Danmark, så kræver vi jo også meget flittigt dem stillet til ansvar,« lyder det fra Peter Kofod Poulsen.

Berlingske arbejder på at få flere politiske kommentarer til genåbningen af Niels Holck-sagen.