Dansk Folkeparti angriber store rabatter på boligskat

Regeringens støtteparti ser især de store og langvarige rabatter til nuværende boligejere som en knast i de forhandlinger om fremtidens boligskatter, der så småt er ved at gå i gang.

Arkivfoto. Regeringens støtteparti ser især de store og langvarige rabatter til nuværende boligejere som en knast i de forhandlinger om fremtidens boligskatter, der så småt er ved at gå i gang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folketinget har kun holdt et par indledende møder om fremtidens beskatning af tusinder af danske boliger. Men regeringens udspil om blandt andet én skatteprocent for alle boliger uanset værdi og en solid skatterabat til nuværende boligejere har allerede mødt modstand hos Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. De to faktorer vil være til størst fordel for ejere af dyre boliger, påpeger de to partier.

Søndag beskrev Jyllands-Posten, at boligejere i enkelte landkommuner vil få de relativt største fordele af regeringens udspil og det nye vurderingssystem. I kommunerne Odsherred, Lolland og Lemvig får boligejerne en skattelettelse på over 40 procent af de samlede boligskatter i 2021 i forhold til de nuværende regler.

Men det får ikke regerings støtteparti til at ændre sine anker mod dele af regeringens forslag om boligskat – især rabatten til de boligejere i landets dyre kommuner, der ellers ville komme til at betale mere i samlet boligskat end under de nuværende regler.

»Med regeringens forslag vil der være en lang periode, hvor København og Aarhus får store skatterabatter, mens kommuner som Odsherred betaler den skat, som de skal med de nye regler, og det giver en skævhed,« siger en af Dansk Folkepartis forhandlere, René Christensen.

Han påpeger videre, at en livslang skatterabat til nuværende boligejere risikerer at udløse forskellige uheldige mekanismer.

»Det kan blive en spændetrøje, så folk bliver i deres boliger, selv om de måske gerne ville flytte på grund af flere børn, eller fordi de hellere ville flytte i en beskyttet bolig. Det risikerer også at få nogle boligejere til at leje ud i stedet for at sælge for at beholde rabatten,« siger han.

Dansk Folkeparti har foreslået, at rabatten følger boligen og bliver udfaset over en årrække.

Både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet fastholder, at der bør være en højere skattesats for dyre boliger, så princippet om, at de bredeste skuldre bærer de største byrder, fastholdes.

»Vi ser ikke dette som en øvelse i at lave en skattelettelse, men vi afviser ikke at justere knækket for den højere skattesats,« siger René Christensen.

Socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen, fastholder også i Jyllands-Posten kravet om en forhøjet sats for de dyre boliger. Men han påpeger, at de nævnte udkantskommuner kun får de relativt største skattelettelser, når både det nye vurderingssystem med en nedsættelse på 20 procent af forsigtighedsårsager og det nye skattesystem lægges sammen. Og derfor fokuserer han primært på skattesystemet, som er det nye element i boligbeskatningen.

Regeringens foreslåede skattesats vil gavne Frederiksberg, København og Rudersdal mest. Skatterabatten vil gavne Gladsaxe, Gentofte og Frederiksberg mest, og tilbagebetaling af for meget betalt ejendomsskat vil gavne Odsherred, Lolland og Vordingborg mest.