Dansk fintech-slagsmål med IMF resulterer i ny webvaluta

Danske fintech-industris seneste frembringelse - den webbaserede valuta »Global Curreny Unit« - har taget toppen af finansverdenen med storm. Adskillige centralbanker har vist stor interesse, men Den Internationale Valutafond, IMF, vil ikke være med.

Akrvfoto: Danske fintech-industris seneste frembringelse - den webbaserede valuta »Global Curreny Unit« - har taget toppen af finansverdenen med storm. Adskillige centralbanker har vist stor interesse, men Den Internationale Valutafond, IMF, vil ikke være med. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I stedet har fonden sat hælene i over for brug af den volatilitets-reducerende valuta i centralbank-regi.

BITCOIN VERSION 2+

Det ny valuta- og betalingssystem, der er udviklet af manden bag 118.dk, og Edbpriser.dk., iværksætteren Jesper Toft, tager udgangspunkt i den hurtigt voksende fintechverden med web-valuta Bitcoin med dens blockchain-baggrund.

Men her stopper lighederne for GCU-valutaen er beregnet til at reducere valutakursudsving og lette transaktioner på tværs af landegrænser, frem for at være et alternativ til en bankkonto med store udsving i indeståendets værdi.

Systemet var oprindeligt udviklet til brug for centralbanker, der ønskede at reducere afhængigheden af den internationalt dollarbaserede betalingssystem og derigennem at mindske udsvingene i de enkelte landes konkurrenceevne.

STOR INTERESSE BLANDT CENTRALBANKER

Interessen har været stor, og modellen har fået rosende ord med på vejen fra blandt andet Bank of England.

Men trods fremskredne forhandlinger med centralbankrepræsentanter i især mindre generelt dollarbaserede økonomier, faldt det hele til jorden, idet IMF på det kraftigste modsatte sig at ændre på betalingsstrukturen i lande underlagt det Washington-baserede globale finanssystem.

Det fik Jesper Toft til at gå i tænkeboks for at finde en anden måde at bruge valutasystemet på. Konklusionen var, at det er umuligt at slå IMF, når det gælder centralbankerne.

Men IMF har ikke kunne hindre den hastigt stigende brug af nettet til fintech, så i stedet videreudviklede Jesper Toft systemet til brug for virksomheder og privatpersoner med valutakursrisiko.

REDUCERER KURSRISIKO

Ses der nærmere på den ny cybervaluta, kan den som afregningsvaluta reducere kursudsvingene for de forskellige valutaer markant.

For den danske kroners vedkommende reduceres det internationale kursudsving til 0,95 pct. mod dollarudsvinget på 3,87 pct. set over de seneste tre måneder.

For den japanske yen er de tilsvarende udsving 1,13 pct. for GCU, mens dollar har svinget 5,23 pct., og for tyrkiske lires vedkommende har GCU et udsving på 5,58 pct. mod dollarudsvinget på 13,33 pct.