Dansk euro-ja skrumper ind

Der er stadig et flertal i den danske befolkning for at tilslutte sig euroen, viser en meningsmåling udført for Danske Bank. Men ja-siden skrumper ind.

Euroen er ikke længere helt så populær blandt danskerne, selv om flertallet stadig gerne vil af med kronen. Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters/Scanpix
Læs mere
Fold sammen
I morgen skal Folketinget tage hul på en høring om euroen, som regeringen har bebudet at danskerne for tredje gang skal tage stilling til i indeværende valgperiode.

Men statsminister Anders Fogh Rasmussen får næppe travlt med at udskrive et valg om euroen foreløbig, efter at have set den seneste meningsmåling udført for Danske Bank blandt 1.060 vælgere.

Den viser, at ja-siden er skrumpet til 41,1 procent fra 41,1 procent i december, mens nej-siden er øget til 39,8 procent fra 38,0 procent i december.

Fortsat beskedent ja-flertal
I november havde ja-siden et forspring på 8,3 procentpoint, men det skrumpede til 6,1 procentpoint i december, og er nu nede på 3,5 procentpoint.

Hvis man også medregner de 9,6 procent der ikke er sikre, men venter at stemme ja, og de 7,3 procent der hælder til et euro-nej, så er der stadig et spinkelt flertal til "ja-siden".

"Udviklingen skal ses i lyset af, at den økonomiske dagsorden hen over efteråret i høj grad var præget af finanskrisens kraftige eskalering," skriver Danske Bank i en kommentar.

"OVer de seneste par måneder har der dog været små lyspunkter at spore. Valutareserven er blevet styrket, og presset på kronen er aftaget," fortsætter Danske Bank, der mener at det kan være en medvirkende årsag til, at ja-sidens forspring nu svinder ind.

Afstemning senest i 2011
Hvis danskerne skal til afstemning om euroen i indeværende valgperiode skal de senest ske i efteråret 2011. Torsdagens høring om euroen kan dog måske give et mere sikkert fingerpeg om, hvornår danskerne kan ventes at komme til stemmeurnerne for at bestemme, om Danmark skal droppe kronen til fordel for euroen.