Dansk erhvervsliv må nøjes med dumme ansatte

For få kloge hoveder i Danmark vil betyde, at erhvervslivet må flytte til udlandet for at finde egnet arbejdskraft.

Læs mere
Fold sammen
Det danske erhvervsliv ser ud til at gå en fremtid i møde, hvor der vil være katastrofal mangel på højtuddannede.

Ifølge en ny fremskrivning, som Dansk Erhverv har fået udarbejdet af analysevirksomheden TrendEduc, vil der i 2015 mangle op til 5.800 kandidater, mens tallet vokser til 29.500 i 2030.

- Hvis Danmark fortsat skal have noget at leve af og ikke vil løbes over ende af de asiatiske vækstøkonomier, er det helt afgørende, at regering og Folketing tager disse tal yderst seriøst, siger Jannik Schack Linnemann, der er forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv, i en pressemeddelelse.

Han peger samtidig på, at det er nødvendigt med en økonomisk saltvandsindsprøjtning, som kan sikre at flere bliver optaget og gennemfører kandidatuddannelserne samtidig med, at det ikke går ud over undervisningens kvalitet.

- Faresignaler skorter det ikke på. Der er en faldende andel af en ungdomsårgang, som gennemfører en ungdomsuddannelse og som bliver optaget på universitetet. Hvis der ikke handles politisk, vil det videntunge erhvervsliv rykke teltpælene op og flytte ud af landet, fordi de ikke kan få nok kloge hoveder herhjemme. Det koster dyrt på vækstkontoen og dermed vores velfærd, siger Jannik Schack Linnemann i en pressemeddelelse.

-anis