Dansk Erhverv vil sænke afgifterne

Dansk Erhverv efterspørger en stram finanslov, der blandt andet skal lægge vægt på sanering og nedsættelse af afgifter frem for flere penge til det offentlige.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt bør ifølge Dansk Erhvervs direktør Jens Klarskov fremlægge et forslag til finanslov, der tilgodeser erhvervslivet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

I Dansk Erhvervs forlag til næste års finanslov er der især lagt vægt på, at afgifterne skal lettes for erhvervslivet, og at Danmark skal gøres interessant for udlandet at investere i. Forslaget kommer forud for tirsdagens offentliggørelse af regeringens forslag til finansloven 2014.

»Det mest afgørende er, at det private erhvervsliv tilgodeses. Vækst, fremgang og beskæftigelsestal er afhængige af, at virksomhederne har det godt. Så alt det, der vil betyde fordele, udvikling og lempelser for private virksomheder, er vigtigt. Det er jo nemlig virksomhederne i Danmark, der skal drive væksten, skabe beskæftigelse og sørge for vores fremtidige indtægter,« siger administrerende direktør i Dansk Erhverv Jens Klarskov.

I Dansk Erhvervs nyhedsbrev advarer han mod, at regeringen poster flere penge i »de sædvanlige lempelser og investeringer i den offentlige sektor«, hvis det viser sig, at der findes et råderum til nye investeringer i 2014.

»Den offentlige sektor skal være lidt mindre, og der skal være lidt mere råderum til den private sektor. Det er den største forandring, vi håber på i forhold til sidste år, og det ser vi bestemt som værende realistisk,« siger Jens Klarskov.

I Dansk Erhvervs forslag, til hvordan de danske udgifter skal fordeles i 2014, vil man blandt andet bruge 200 millioner kroner til at rydde op i og nedsætte punktafgifterne. Helt konkret foreslår erhvervsorganisationen, at man halverer ølafgiften og forholdsmæssigt nedsætter afgiften på vin.

»Man kan tilgodese virksomhederne ved at fjerne nogle af de meget økonomisk byrdefulde afgifter, der også administrativt er møgirriterende. Danmark er marineret i afgifter, og det skal der gøres noget ved. Man kan også kigge på investeringsklimaet: Vi investerer 25 milliarder mere i udlandet, end det investerer i Danmark. Det skal vi på en eller anden måde også have gjort op med, og det kan finansloven forhåbentlig gøre,« siger Jens Klarskov.

Tirsdag offentliggør finansminister Bjarne Corydon (S) regeringens forslag til en finanslov for 2014.