Dansk Erhverv til skatteminister: Drop ekstra milliarder til Skat

Skatteminister Karsten Lauritzen vil investere »et anseeligt milliardbeløb« i Skat i en større genopretningsplan. Men pengene svarer ikke til de mulige ekstra skatteindtægter, mener Dansk Erhverv, der vil have forenklet skattereglerne.

Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Knap fem milliarder kroner har Skat fået i driftsbevilling i 2016 til at sørge for, at skatteborgerne betaler den skat, de skal betale.

Men et sammenbrudt inddrivelsessystem og fejl i ejendomsvurderingssystemet har bragt organisationen i knæ, og derfor er skatteminister Karsten Lauritzen klar til at investere et ukendt milliardbeløb for at få Skat på ret køl.

Nu melder Dansk Erhverv sig på banen i en skarp kritik af ministerens udmelding. De mener ikke, at flere milliarder oveni det i forvejen fem milliarder store budget kan betale sig.

»Vi har et meget lavt skattegab, som er forskellen på det, der burde have været betalt i statskassen, og det der bliver betalt i statskassen. Det er svært at se, at vi skulle få mange ekstra kroner ind i statskassen, hvis man kaster flere penge efter Skat,« siger skattepolitisk chef i Dansk Erhverv, Jacob Ravn.

Danmark er gode i forhold til andre lande

Ifølge Dansk Erhverv er Danmark et af mest effektive lande til at få penge i statskassen i forhold til de omkostninger, der er forbundet med det. Således ligger Danmark på en femteplads over europæiske lande kun overgået af Østrig, Island, Sverige, Schweiz og Estland.

»Hvis du laver en øvelse, hvor du øger Skats bevilling med 20 procent, så får du ikke 20 procent mere ind i statskassen. Du mindsker effektiviteten i Skat, fordi de laver mindre pr. lønkrone. Man burde se på, om der er andre lande, som vi kan lære af. Vi kan se, at Sverige er et af de eneste lande, der er bedre end os. Både i forhold til, hvor effektiv deres skattemyndighed er til at kræve skatter ind, men også hvor stort restancegabet er – altså hvor meget, der er udestående. Man kunne godt overveje, om det er den vej, man skal gå,« siger Jacob Ravn.

Lovgivning skal forenkles

Dansk Erhverv foreslår også, at Karsten Lauritzen giver sig i kast med at forenkle skattereglerne. Det vil mindske administrationsomkostningerne og gøre det sværere for folk at snyde i skat.

»Nogle af Skats problemer er langt hen af vejen selvskabte problemer. Det er noget, som politikerne har fået skabt ved at lave et skattesystem, som simpelthen er så indviklet og kompliceret, at selv ikke Skat kan overskue det. Det gør, at man skal bruge enorme ressourcer, fordi reglerne er så indviklede,« siger han og fortsætter:

»Hvis man nu havde som målsætning, at man skal have enklere regler, så vil det både komme virksomhederne til gode, mens selvfølgelig også Skat selv, som vil have meget lettere ved at administrere det. Samtidig vil muligheden for at omgå reglerne blive mindre, hvis man havde nogle enklere regler,« siger Jacob Ravn.

Skatteministeren var tidligere på ugen ikke afvisende overfor at forenkle reglerne, men han understregede vigtigheden i at få Skat på fode i første omgang.

»Inden vi kan komme i gang med at forenkle skattesystemet, så bliver vi nødt til at have et skattevæsen, der fungerer. Jeg vil gerne være den skatteminister, der forenkler vores skattelovgivning, som til tider kan være uforståelig. Lovgivning skal være båret af sund fornuft og så enkelt som muligt,« sagde Karsten Lauritzen til Berlingske tirsdag.