Dansk Erhverv ser negative tegn i dansk økonomi

Efter en længere periode med forholdsvis positive tendenser i dansk økonomi er flere nøgletal den seneste måned gået i stå eller ligefrem taget et skridt baglæns, vurderer Dansk Erhverv på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Foto: Johan Gadegaard

Det viser en række nøgletal, som Dansk Erhverv har indhentet fra blandt andre Danmarks Statistik.

- For første gang meget længe peger stort set alle nøgletal i negativ retning. Det er et senarie, vi har oplevet før, at vi taler om opsving i første del af året, men som sommeren nærmer sig begynder der at komme negative tegn, siger Mira Lie Nielsen, økonom i Dansk Erhverv til Ritzau Finans.

Hun henviser til, at udviklingen for dansk økonomi i 2015 dermed ligner forløbene i 2011, 2012, 2013 og 2014. Årsagen til, at væksten i Danmark igen er gået i stå, er primært, at privatforbrug står stille igen.

Forbrugertilliden er faldet til 9,8 i juni fra 13,0 i maj. Det sæsonkorrigerede mængdeomsætningsindeks for detailhandlen er faldet med 1,2 pct. fra april til maj - det er især et stort fald på 7,8 pct. i beklædning, der trak salget ned. Og detailhandlens konjunkturindikator er faldet med seks point fra maj til juni.

Også eksporten var bedre i året første kvartal. Eksporten er faldet med 1,3 pct. fra april til maj, mens importen er steget med 0,8 pct.

- Vi er i den situation, at danskernes økonomi fortsat er præget at have været igennem en meget hård krise. Mange danskere slæber gæld med sig. Og vores forbrug i butikkerne er derfor aldrig rigtig kommet i gang efter krisen. Det er både, fordi vi køber lidt mindre, og fordi vi i højere grad vender os imod internethandel, som ikke kommer danske butikker til gode, forklarer Mira Lie Nielsen.

- Det kan være en indikation på, at de vækstrater, vi har set tidligere, ikke bare kommer af sig selv, uddyber hun.

Der er ifølge Dansk Erhverv dog ikke grund til at være al for pessimistisk.

- Vi er og har været forholdsvist optimistiske omkring dansk økonomi i 2015, men det er små vækstrater på omkring 1,5-1,6 pct., vi taler om. Det er ikke særlig meget - slet ikke i forhold de vækstrater, vi havde inden krisen. Det kan godt være, at vi får et andet kvartal og muligvis tredje kvartal, som kommer til at skuffe, men overordnet set vil vi se fremgang i 2015. Men det er ikke prangende, og der er ikke hæsblæsende fart på, siger Mira Lie Nielsen.

De endelige nøgletal for første kvartal kommer fra Danmarks Statistik tal til august.