Dansk Erhverv: Se på uddannelser for udenlandske studerende

Fire ud af ti udenlandske SU-modtagere forlader Danmark inden for de første to år efter endt uddannelse.

Arkivfoto. Dansk Erhverv mener, at der er grund til at se på, hvilke uddannelser man udbyder til de internationale studerende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Erhverv mener, at der er grund til at se på, hvilke uddannelser man udbyder til de internationale studerende.

Tal viser, at fire ud af ti udenlandske SU-modtagere forlader Danmark efter studierne.

- Overordnet set er det super ærgerligt, at nogen af de internationale studerende rejser hjem, fordi vi faktisk grundlæggende har brug for dem.

- Hvis det er nogle af dem, der har læst de uddannelser, hvor vi har en arbejdskraftmangel, siger Mette Fjord Sørensen, der er uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv.

Omvendt er fire ud ti af de udenlandske SU-modtagere på danske uddannelsesinstitutioner at finde på det danske arbejdsmarked to år efter studierne.

De resterende er enten i anden uddannelse eller ledige, viser tal ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Dansk Erhverv savner, at regeringen tænker mere strategisk. Mette Fjord Sørensen anerkender, at regeringen har sat initiativer i værk, men der bør også ses på typen af uddannelser.

- Vi skal se på, hvad det er for nogle uddannelser, vi udbyder på engelsk, som skal tiltrække de internationale studerende. Vi mangler it-specialister, ingeniører og nogen som interesserer sig for naturvidenskab.

- Det er ikke uddannelse inden for kommunikation og multimediedesignere, hvor vi har en overledighed blandt de danske dimittender. Man bør lave en helhedsplan, hvor man tænker lidt længere, siger hun.

De internationale studerende stammer overvejende fra Rumænien, Litauen, Ungarn, Bulgarien, Tyskland og Polen.

Ifølge regeringen har det aldrig været meningen, at man skulle kunne rejse til Danmark for at tage en gratis uddannelse, få SU og rejse hjem igen.

- Det kalder på politisk handling, og det er også i det lys, man skal se regeringens forslag til en omlægning af SU'en. Det kan forhåbentlig bidrage til at genoprette balancen, siger uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) i en pressemeddelelse.