Dansk Erhverv: Ledige bør være klar til at rejse langt efter job

Siden 1975 har ledigheden kun været lavere, end den er nu, i sammenlagt 24 måneder. Dansk Erhverv vil have ledige til at rejse længere efter nyt job.

Arbejdsmarkedspolitisk chefkonsulent i Dansk Erhverv Peter Halkjær mener, at ledige skal tvinges til at rejse længere for at få job, ligesom de kommunale jobcentre skal leve op til målene om at få talt med ledige – ellers skal kommunerne selv betale for ledige. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor langt kan den danske ledighed komme ned, før vi banker hovedet mod muren? Svaret på det spørgsmål er uvist, men nye tal viser, at det danske arbejdsmarked for alvor er ved at stramme til.

Det er Dansk Erhverv, der har analyseret, hvor få ledige der er tilbage på arbejdsmarkedet. Ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik var der i juli 112.400 ledige i Danmark – det svarer til 4,2 procent af arbejdsstyrken. Ifølge analysen fra Dansk Erhverv har der siden 1975 kun været 24 måneder, hvor antallet af arbejdsløse har været lavere, end det er i dag. Dette skal holdes op mod, at den nuværende og tidligere regeringer har gennemført en række reformer, som har haft til formål at få flere danskere ud på arbejdsmarkedet, så der bliver flere ledige hænder til virksomhederne. Alligevel mener Dansk Erhverv, at det er nu, alle sejl skal sættes til for at undgå, at mangel på arbejdskraft breder sig til flere brancher end der, hvor der aktuelt er problemer.

Arbejdsmarkedspolitisk chefkonsulent i Dansk Erhverv Peter Halkjær mener, at ledige skal tvinges til at rejse længere for at få job, ligesom de kommunale jobcentre skal leve op til målene om at få talt med ledige – ellers skal kommunerne selv betale for ledige, mener Peter Halkjær.

»Hvis beskæftigelsen fortsætter med at stige i samme tempo som nu, kan jeg være i tvivl om, hvorvidt det øgede udbud af arbejdskraft kan dække de behov, virksomhederne får fremover. Spørgsmålet er, om den reserve, vi har i form af ledige, er mobil nok. Det har vi undersøgelser, som viser, at de ikke er,« siger Peter Halkjær.

»I sommer lavede vi en undersøgelse, hvor vi spurgte om, hvor lang transporttid man ville acceptere, hvis man mistede jobbet. Seks ud af ti var ikke parate til at sige ja til et job, der lå mere end en halv time i transporttid fra bopælen, og det står i skærende kontrast til, at man som hovedregel skal acceptere en transportid på tre til fire timer dagligt,« siger Peter Halkjær.

Det er blevet sværere

Af undersøgelsen fra Dansk Erhverv fremgår det, at ledigheden i 59 af landets 98 kommuner er kommet under fire procent. Det vil sige, at der i disse kommuner reelt ikke er ledig arbejdskraft. Samtidig kan man i analysen se, at vi trods reformer er langt fra rekorden, når det gælder antallet af danskere på arbejdsmarkedet.

I Håndværksrådet påpeger afdelingschef Frank Korsholm, at mange små og mellemstore virksomheder allerede er løbet ind i problemer med at rekruttere de rigtige medarbejdere. Derfor glæder han sig over, at regeringen i forbindelse med 2025-planen vil sætte gang i initiativer, som skal skubbe endnu flere i arbejde. Blandt andet skal et jobfradrag være en større gulerod til danskere, som går fra offentlig forsørgelse og over til at få et job.

Frank Korsholm er glad for, at regeringen i 2025-planen fortrinsvis har fokus på at få ledige i arbejde frem for at få danskere, som er i job, til at arbejde mere. Sidstnævnte kan ske ved de stærkt diskuterede lettelser i topskatten.

»Vi kan bekræfte, at vi oplever en svag vækst blandt de små og mellemstore virksomheder. Men selv om væksten er svag, så er problemerne med at skaffe kvalificeret arbejdskraft stærkt stigende. Vi forventer, at de problemer vil blive større,« siger Frank Korsholm.

»Derfor er det godt med jobfradrag og jobpræmie, som regeringen foreslår. Vi har ikke noget imod lettelser af topskatten, men der er brug for, at øge udbuddet af arbejdskraft i bunden, for det er primært faglært og ufaglært arbejdskraft, som virksomhederne kommer til at mangle,« siger Frank Korsholm.

Den tiltagende mangel på arbejdskraft bekræftes også af en undersøgelse fra A-kassen Ase, som har en lang række selvstændige som medlemmer. 515 af dem medvirker i en undersøgelse, som A-kassen har foretaget. Hele 58 procent af dem svarer, at det her i foråret har været sværere at skaffe kvalificeret arbejdskraft. I foråret 2015 var det tilsvarende tal kun på 46 procent.