Dansk Erhverv advarer mod at fastfryse selskabsskatten

Det rammer velstanden i samfundet, hvis skattelettelser til selskaber bliver bremset, som DF foreslår, mener Dansk Erhverv. Udenlandske investorer vil vælge Danmark fra, lyder advarslen.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I jagten på milliarder til det danske sundhedsvæsen har Dansk Folkeparti rettet kornet mod selskabsskatten, der ifølge partiet skal fastholdes på det nuværende niveau i stedet for at falde frem til 2016 som planlagt.

Men ideen om at fastfryse selskabsskatten på de nuværende 23,5 procent vil hæmme væksten og velstanden i Danmark, lyder advarslen fra skattepolitisk chef i Dansk Erhverv, Jacob Ravn.

»Det kan være fristende at hive penge hjem til statskassen via selskabsskatter, men det er den forkerte vej at gå, når vi vil have vækst. Vækstbidraget til samfundet er meget større ved at lade penge blive hos virksomhederne,« siger han.

Lempelsen på selskabsskatten blev vedtaget i 2013, hvor regeringen sammen med Venstre, De Konservative og Liberal Alliance besluttede at skære skatten ned fra 25 procent til 22 procent løbende frem til 2016.

Ifølge Jacob Ravn betød aftalen, at Danmark sendte et signal til udlandet om, at Danmark er stabilt sted at investere sine penge. Det er ifølge erhvervsorganisationen derfor helt afgørende, at politikerne undlader at pille ved den omdiskuterede skattelettelse.

Tværtimod bør selskabsskatten sænkes yderligere, siger Dansk Erhverv, der vil have den ned på 19 procent i 2019.

»Begynder vi at pille ved aftalen om at sænke selskabsskatten, skaber vi en utryghed, der kan få investorerne til at vælge Danmark fra,« siger Jacob Ravn.

Den skattepolitiske chef henviser samtidig til, at Produktivitetskommissionen har vurderet, at stramninger i selskabsskatten udover at svække produktiviteten vil betyde, at almindelige lønmodtagere får mindre i løn.

Dansk Folkeparti vil med sit forslag de næste par år frigøre en milliard kroner om året, som ifølge partiet skal bruges på de stigende medicinpriser og den overbelægning, der er på de danske sygehuse. Emner, der er blevet helt centrale i den verserende valgkamp.

Blandt de øvrige partier i blå blok har både Venstre og de Konservative givet DFs forslag en kold skulder.