Dansk eksportvækst skal hentes på de vestlige markeder

De store danske virksomheder har de seneste år sat ekstra fokus på USA for at rette op på den vækst, som er forsvundet i Rusland og Kina.

For få år siden var politikere og erhvervsfolk ved at træde hinanden over tæerne for at fremme dansk eksport i de såkaldte BRIK-lande, eller de nye vækstmarkeder med Brasilien, Rusland, Indien og Kina i spidsen. I dag er der langt mere fokus på USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: ARMEND NIMANI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For få år siden var politikere og erhvervsfolk ved at træde hinanden over tæerne for at fremme dansk eksport i de såkaldte BRIK-lande, eller de nye vækstmarkeder med Brasilien, Rusland, Indien og Kina i spidsen. I dag er der langt mere fokus på USA.

Men de seneste par år er blikket igen blevet rettet mod vest, først og fremmest mod USA, som igen har fået fart i økonomien, samtidig med, at russisk økonomi er gået helt i stå i kølvandet på krigen i Ukraine, mens kinesisk økonomi er ramt af opbremsning og usikkerhed.

»Der har været god gang i væksten i USA, men også – om end i lidt mindre grad – i Europa. Danske virksomheder er meget efterspørgselsdrevne, og derfor har mange også været meget aktive især i USA samtidig med, at de har holdt fast i Kina,« siger Jacob Warburg, cheføkonom i Eksportrådet.

Eksporten vokser støt

At der ikke er tale om, at danske virksomheder har opgivet Kina til fordel for USA, kan aflæses tydeligt i eksportstatistikkerne, som Berlingske Research har set nærmere på.

Dansk eksport til både Kina og USA er således vokset støt over det seneste år. Det samme gælder i øvrigt eksporten til Indien og til Tyskland. Kun Rusland glimrer med et kraftigt fald i eksporten.

Samtidig viser tal for BNP-væksten, at selv efter en tilpasning af den kinesiske økonomiske vækst til mere etablerede forhold vil der være tale om en økonomi med høj vækst.

Målet for den kinesiske regering er en vækst på 6,5 til syv pct. om året, og selv om Kina i øjeblikket ikke ser ud til at kunne leve op til det mål i 2015, så vil selv en vækst på for eksempel fem procent placere det store kinesiske marked et pænt stykke foran USA og Europa, for ikke at tale om Rusland, der står til negativ vækst.

Kun Indien vil formentlig kunne slå Kina på vækst i år og næste år.