Dansk eksport til vækstmarkeder sikrer 50.000 job

Mens udenlandske konkurrenter taber terræn, står danske eksport til nye vækstmarkeder til at vokse med ni procent i år.

»Jeg håber, at det er en blivende udvikling. Det vil være meget glædeligt. I 2012 og første kvartal af 2013 har vi brudt en ti-årig tendens til tab af markedsandele på vækstmarkeder i forhold til vores konkurrenter,« siger handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) til avisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske virksomheder er begyndt at tage markedsandele på de nye vækstmarkeder fra lande, som vi normalt sammenligner os med som Sverige og Tyskland.

Det viser en ny analyse fra Danmarks Eksportråd under Udenrigsministeriet ifølge Børsen.

Dansk eksport styrer mod en vækst på ni procent på de ti nye vækstmarkeder i år, mens både Tyskland og Sverige står over for et direkte fald.

Den danske eksport til de ti markeder vil i år nå knap 70 milliarder kroner og sikre godt 50.000 danske job.

»Jeg håber, at det er en blivende udvikling. Det vil være meget glædeligt. I 2012 og første kvartal af 2013 har vi brudt en ti-årig tendens til tab af markedsandele på vækstmarkeder i forhold til vores konkurrenter,« siger handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) til avisen.

Ifølge analysen er danske virksomheder begyndt at vinde markedsandele, og det glæder professor Philipp Schöder fra Aarhus Universitet, som også er medlem af Produktivitetskommissionen.

»Det begynder at ligne en tendens, hvor Danmark ikke længere oplever en marginalisering på de nye markeder.«

»Det økonomiske tyngdepunkt har flyttet sig i de seneste årtier, og her har Danmark haft det svært, fordi vi skulle bevæge os bort fra vores traditionelle hovedmarkeder i Sverige, Tyskland og Storbritannien. Nu kan vi begynde at tro på, at der er skift i orienteringen af eksporten,« siger Philipp Schröder til Børsen.