Dansk eksport til OL-land skrumpet med milliarder

Der er ikke meget sambajubel over dansk eksport til Brasilien, som er presset af økonomisk nedgang. Over de seneste tre år er eksporten faldet med fem milliarder kroner, viser tal fra Dansk Industri. Der er dog optimisme at spore.

Danmark har som det eneste land fået lov til at sætte en stor pavillon op, der skal fungere som et udstillingsvindue for danske virksomheder, produkter og kompetencer. Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGEI ILNITSKY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kronprins Frederik klippede tirsdag det røde bånd over til den danske pavillon, der under OL ligger på Ipanema-stranden i Rio de Janeiro. Danmark har som det eneste land fået lov til at sætte en stor pavillon op, der skal fungere som et udstillingsvindue for danske virksomheder, produkter og kompetencer. Og det er tiltrængt at gøre brasilianerne opmærksomme på, hvad danske virksomheder har at byde på. Den danske eksport til Brasilien er nemlig over de seneste tre år faldet med ikke mindre end fem milliarder kroner.

Eksporten falder og falder

Ifølge en ny rapport fra Dansk Industri har de seneste års økonomiske nedtur i Brasilien knækket den danske eksport til landet. Der var ellers gode takter i perioden 2009 til 2012, hvor den danske eksport til Brasilien blev fordoblet. Men de rød-hvide produkter er blevet sværere at afsætte, og den samlede eksport til Brasilien udgør nu kun 0,8 procent af Danmarks samlede eksport. Rapporten fra Dansk Industri viser også, at den brasilianske import er faldet med 25 procent, og det forventes, at den bliver reduceret yderligere med cirka 40 procent i år.

Hos Grundfos, som eksporterer pumper til Brasilien, mærker man tydeligt den økonomiske nedgang. Brasilien er langtfra den store vækstmotor, som markedet skulle have været sammen med de øvrige BRIK-lande.

»Der har været nogle lyspunkter, som VM i Brasilien og nu OL, hvor der har været nogle fornuftige ordrer. Men vi har haft stilstand i flere perioder inden for de seneste tre år,« siger Kim Nøhr Skibsted, kommunikationsdirektør hos Grundfos.

Også Vestas har mærket den økonomiske nedgang i Brasilien, fortæller kommunikationsdirektør Michael Zarin.

»Selvfølgelig påvirker den økonomiske situation i Brasilien, hvor meget energi der forbruges. Men det er helt naturligt, for når der er lavere økonomisk aktivitet, så er der som regel mindre efterspørgelse på energi,« siger Michael Zarin og understreger, at Brasilien stadig er et vigtigt marked for Vestas på trods af de økonomiske vanskeligheder, landet lige nu er udsat for.

»Vi betragter Brasilien som et vindermarked med stærkt potentiale, og vi fortsætter vores samarbejde med kunderne for at vinde ordrer,« siger han.

Lovende marekd

Brasilien var ellers et lovende land for dansk eksport i perioden fra 1993 til 2013, hvor den brasilianske økonomi sammen med de øvrige BRIK-lande var en af de store hurtigt voksende økonomier i verden. I 2012 gjorde den daværende regering det til et mål at øge den samlede danske eksport til BRIK-landene med 50 procent med fuld effekt i 2016. Sådan gik det som bekendt ikke, og sammen med Rusland har Brasilien skuffet fælt.

»Det er gået fra at være en af de helt store lysende stjerner på det økonomiske verdenskort til at være en noget mere problematisk affære. Selvfølgelig er dansk eksport også blevet ramt af den nedgang, der har været i brasiliansk økonomi,« siger Jan Størup Nielsen, chefanalytiker i Nordea.

Et besværligt marked

Foruden nedgangen i den brasilianske økonomi peger Jan Størup Nielsen på virksomhederne selv som en forklaring på den manglende eksport til fjernmarkeder som Brasilien.

»Når man har sammenlignet med andre lande, har vi ikke været så gode til at eksportere til de her fjerntliggende markeder, som så mange andre,« siger han og fortsætter:

»Måske har det noget at gøre med, at vi ikke har så mange rigtig store, globale virksomheder. Hvis man ikke er så stor, kan det være svært at komme ind på det brasilianske marked.«

Men ifølge Kim Nøhr Skibsted fra Grundfos er Brasilien ikke det nemmeste marked at slå igennem i.

»Der er meget bureaukrati i Brasilien, som man skal arbejde med, og den politiske ustabilitet gør det heller ikke nemmere,« siger han.

Lys fremtid for Brasilien

Eksportrådets latinamerikanske koordinator og generalkonsul i São Paulo, Eva Bisgaard Pedersen, ser positivt på Brasiliens fremtid og fortæller, at der er en »gryende optimisme« i landet, hvor der blandt andet gøres op med korruption. Men det kræver stadig tålmodighed fra de danske virksomheder, hvis de vil ind på det store marked.

»Det er svært, og mange gange tager det helt op til tre år at få fodfæste, så man skal være meget tålmodig,« siger hun og tilføjer, at danske virksomheder generelt er blevet bedre til at arbejde med Brasilien som eksportmarked.

»De danske virksomheder tør lidt mere, og flere bliver født globale med en tanke om, at de skal ud på de store markeder,« siger hun og peger blandt andet på IT-virksomheder og fødevarevirksomheder, der leverer ydelser og produkter tilpasset markedet.