Dansk eksport til Kina trodser finanskrise

Mens dansk eksport generelt er faldet med 20 procent over det sidste år, så er der pæn fremgang i salget af danske varer til Kina. Især vindmøller og anden energiteknologi storsælger i det store folkerige land - trods krise og snak om økonomisk nedtur.

Trods det økonomiske stormvejr, der lige nu fejer hen over kloden, sælger Danmark flere og flere varer til Kina. Her ses havnebyen Hong Kong. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP
Dansk eksporten er under hårdt pres. 2009 står til at blive et af de værste år for dansk eksport i nyere tid. Men Kina udgør en stor positiv undtagelse. Her brager salget af danske varer fortsat frem.

Danmark solgte således hele 16 procent mere til det store folkerige land i Asien i 2008, så eksporten kom op på 11,2 milliarder kroner.

Siden 1999 er den danske eksport til Kina tilmed femdoblet.

Det gør Kina til et af de mest kraftige vækstmarkeder for Danmark, og sender landet hastigt op på listen over vores største danske eksportmarkeder, hvor Kina nu er placeret som nummer 13. Det fremgår af ugebrevet DI Indsigt, som udkommer i morgen.

Indien halter efter

Derimod står det mindre godt til med eksporten til Indien, som er næsten halveret under den aktuelle finanskrise. Danmarks eksport til Indien var i januar 2009 kun halvt så stor som i samme måned sidste år.

På længere sigt mener DI dog, at der er grund til at være optimistisk med hensyn til eksporten til både Kina og Indien. Begge lande har således fortsat en - efter vestlige målestok - ekstremt høj økonomisk vækst.

Den Internationale valutafond, IMF, har i sin seneste prognose fra april forudset, at Indien vil vokse med 4,5 procent i år og 5,6 procent næste år, mens Kina har udsigt til en økonomisk tæt på syv procent årligt. Det gør disse lande til to yderst attraktive markeder, vurderer DI. På længere sigt er der tilmed udsigt til, at Kina og Indien bliver førende økonomier i verden.

Kina og Indien ventes at indtage pladsen som henholdsvis verdens største og tredjestørste økonomier i 2030, mens USA henvises til en andenplads.

Grøn eksport

Det er især en betydelig eksport af vindmøller og anden energiteknologi, som trækker den samlede danske eksport til Kina op.

Indien står dog overfor samme udfordringer som Kina med at opbygge en bæredygtig energiforsyning. DI mener derfor, at markedet for energiteknologi i Indien også vil stige kraftigt de kommende år.

Ud over forskellen i landenes udviklingsstadier, så mener DI også, der er en anden god forklaring på den store forskel i dansk eksport til Kina, som vokser kraftigt, mens der er tilbagegang i Indien.

Der har således været meget mere dansk fokus på det kinesiske marked. Derfor er der over de senere år blevet opsamlet betydelige erfaringer med at håndtere barriere og problemer på det kinesiske marked, hvilket har lettet markedsadgangen, fremgår det af DI Indsigt.


Fik du læst:

Den svenske krone er historisk billig

Oliepris kan falde til ti dollar

Schweiz truet af stats-bankerot