Dansk eksport i vækst på nye markeder

Den samlede danske eksport falder, fordi store nærmarkeder svigter danske varer. Til gengæld er der massiv vækst i afsætningen til vigtige vækstlande, som har økonomisk fremgang.

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk eksport til vækstlande stiger, mens nærområder svigter danske varer. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at den danske eksport faldt med 1,1 procent fra maj til juni. Det skuffer økonomerne, som havde ventet større aktivitet.

»Afsætningen til udlandet halter fortsat. Det sender selvfølgelig noget malurt i bægeret, efter at vi gennem nogle måneder har set, at forbrugerne herhjemme formentlig er i gang med at skrue lidt op for efterspørgslen. Det samme gælder altså ikke i udlandet,« siger seniorøkonom Niels Rønholt fra Jyske Markets.

Trods et mindre dyk i eksporten er der også positive tendenser. Økonom Andreas Kildegaard Pedersen fra Dansk Erhverv fremhæver ifølge avisen, at eksporten i årets første måneder er vokset med 0,7 procent i forhold til første halvår 2012:

»Den danske eksport har gennem de seneste år været stigende, men i 2012 oplevede vi en mindre opbremsning. Det skyldes ikke mindst faldende eksport til flere af de store nærmarkeder«.

Halvdelen af den danske eksport går til Tyskland, Sverige, USA, Storbritannien og Norge, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Ifølge Dansk Erhverv er eksporten til vækstlandene Brasilien, Rusland, Indien og Kina, de såkaldte BRIK-lande, i årets første seks måneder steget med 19,1 procent.

Cheføkonom Helge Pedersen fra Nordea advarer imidlertid om, at de økonomiske nøgletal fra de fire lande har skuffet.

»Der er skruet betydeligt ned for vækstblusset, og det risikerer at bremse det danske eksporteventyr på de nye markeder,« siger Helge Pedersen til avisen.