Dansk eksport i pæn fremgang

Efter flere måneder med fald, så steg eksporten endelig i august. Flere økonomer ser samtidig gode udsigter forude for eksporten.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Eksporten steg i august med ganske pæn fart. Fremgangen kommer tre måneder i træk med fald, hvilket har skabt usikkerhed om dansk økonomi er ved at tabe pusten.

Der var en stigning i eksporten i august på hele 4,9 procent i forhold til måneden før, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det svarer til en stigning på 2,5 milliarder kroner. Heraf udgør øget salget af maskiner og især dele til vindmøller de 1,4 milliarder kroner.

Danmarks Statistik oplyser også, at der var et kæmpe overskud på betalingsbalancen på 13,4 milliarder kroner i august, korrigeret for sæsonudsving. Det er 2,5 milliarder mere end i juli.

Dermed er der et gigantisk overskud på 99,5 milliarder kroner på betalingsbalancens løbende poster i årets første otte måneder. Det peger i retning af et plus oppe i nærheden af 150 milliarder kroner for hele 2015, hvilket vil svare til mere end syv procent af det danske bruttonationalprodukt (BNP).

Chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit kalder de nye tal for eksporten for »en positiv overraskelse.«

»De økonomiske nøgletal har over en bred kam været fornuftige over de seneste måneder. Således fik vi tidligere på ugen fornuftige tal for dankortomsætningen, mens også beskæftigelsen og boligmarkedet viser gode takter. Det bekræfter os i, at opsvinget fortsat er på rette kurs trods et lidt svagt forår,« siger Tore Stramer.

Det er flere gode argumenter for, at eksporten nu igen stiger. Men vigtigst af alt er, at der igen er økonomisk fremgang på vores største eksportmarkeder. Men eksporten nyder også godt af, at den handelsvægtede krone er blevet svækket de seneste måneder. Det betyder, at danske varer bliver billigere på eksportmarkedet, hvilket gavner salget.

Endelig er lønkonkurrenceevnen i bedre form end længe som følge af flere år med forholdsvis moderat lønvækst i Danmark.

Chefanalytiker Jan Størup Nielsen fra Nordea har også den opfattelse, at eksporten har gode muligheder for at vokse yderligere i den kommend etid.

»Trods den aktuelle usikkerhed om styrken i den globale økonomi vurderer vi, at den globale efterspørgsel vil stige ind i 2016. Det gælder specielt på en række af Danmarks vigtigste afsætningsmarkeder som Tyskland, Storbritannien, Sverige og ikke mindst USA,« siger Jan Strørup Nielsen.

 

(opdateres)