Dansk eksport foran værste nedtur i nyere tid

Klokkerne er begyndt at ringe højlydt for dansk eksport, der står foran den største nedgang siden anden verdenskrig. Forudsigelsen kommer fra Dansk Industri, som venter, at salget af danske varer til udlandet dykker med så meget som 110 milliarder.

»Helt ekstraordinær situation«. »Meget dystert billede«. »Dramatisk forværret«. »Klar nedgang«. »Det brager tilbage«.

Det var med ord som disse, at »DI - organisationen for erhvervslivet« i går præsenterede den nok værste prognose, der er set i nyere tid for, hvordan det vil gå med dansk økonomi i den nære fremtid.

Særlig slemt står det til med Danmarks salg af varer til andre lande. Eksporten vil sandsynligvis falde med intet mindre end 110 milliarder kroner fra andet kvartal af 2008 til andet kvartal af 2009. Det svarer til et fald på mere end ti procent i løbende priser og godt og vel det halve, hvis det gøres op i mængder og faste priser. Den nedtur vil ske på trods al alle de redningspakker og rentesænkninger, der allerede er vedtaget i stribevis af lande for at bremse den aktuelle afmatning, der har spredt sig til stort set hele kloden.

Eksporten står med andre ord foran, hvad DI kalder »den mest alvorlige nedtur siden Anden Verdenskrig,« og det skyldes ifølge cheføkonomi i DI, Klaus Rasmussen, en yderst giftig kombination af den markante op bremsning i verdensøkonomien, plus den omstændighed, at danske lønninger i en længere periode er steget mere end i udlandet, og konkurrenceevnen derfor er forværret på dramatisk vis.

- Men store kursfald på den norske og svenske krone, det britiske pund, den japanske yen og amerikanske dollar presser også dansk eksport på alvorlig vis, og dette store fald i eksporten er den klart vigtigste årsag til, at udsigterne for hele dansk økonomi nu er meget dystre, siger Klaus Rasmussen.DI venter, at også det private forbrug presses hårdt ned i år, og derfor vil velstanden herhjemme, målt på bruttonationalproduktet, falde med historisk store 1,8 procent i år og yderligere med 0,3 procent næste år. Det er betydeligt mere, end de økonomiske vismænd har forudset, og dermed fortsætter den udvikling, hvor enhver ny prognose for dansk økonomi for tiden øger sortsynet, og nedjusterer udsigterne yderligere.

Tidernes ugunst vil sende ledighed i vejret med ekspresfart, så den vokser fra det aktuelle niveau på 52.000 til over 120.000 vedudgangen af 2009, vurderer DI.

- Men det kan gå meget værre, med økonomien herhjemme, hvis der ikke findes en løsning på de problemer med at låne penge, som mange virksomheder for tiden oplever. De begrænsninger på kreditgivning, vi oplever lige nu, kan føre til en endnu hårdere op bremsning i dansk økonomi, end vi umiddelbart skønner, siger Ole Krog, der er viceadministrerende direktør i DI.

Kommer der ikke gang i bankernes udlån, kan det sende velstanden ned med tæt ved tre procent i år, og trække ledigheden hurtigere op, end DI umiddelbart vurderer.

- Derfor opfordre vi til, at man vedtager en samfundspakke, der hjælper bankerne hurtigst muligt, så sunde projekter ikke dør på grund af mangel på lån. Men uanset hvad man gør nu, vil der være færre rentable projekter end før, siger Ole Krog.

Spar på krudtet

Selv om tiderne er mere dystre end nærmest nogensinde før, advarer DI mod, at finanspolitikken lempes med lavere skatter eller offentlige investeringer i ny infrastruktur. Så længe ledigheden er meget lav, og der er uro om kronen, mener DI ikke, at finansminister Lars Løkke Rasmussen skal fyre alt sit økonomiske krudt af.

- Men vi anbefaler, at man forbereder noget, så vi kan investere i ny infrastruktur eller sætte skatten ned, så vi får et større udbud af arbejdskraft, hvis det bliver nødvendigt i løbet af 2009, siger Ole Krog.