Dansk eksport brager frem i Tyskland

Langt om længe ser det ud til, at den store tyske økonomi er ved at komme mere op i fart. Det nyder danske virksomheder godt af, bl.a. vindmøller og anden miljøteknologi storsælger syd for grænsen.

Martin Seidelin er i gang med en produktionstest i testcentret før robotten går afsted til pakning fra Universal Robots. Foto: Johnny Wichmann Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Eksporten til Tyskland går strygende for Universal Robots i Odense, som har 160 ansatte og omsætter for over 200 millioner kroner om året. Alt fra små tyske håndværkere og møbelproducenter til fødevarevirksomheder og store bilfabrikker viser stigende interesse for de højteknologiske danske robotter.

Der er nemlig fortsat fuld fart på automatiseringen i den tyske industri, og der er stor efterspørgsel efter industrirobotter af enhver art. Samtidig er det tydeligt, at der er ved at komme mere fart på den store tyske økonomi, mener Universal Robots adm. direktør, Enrico Krog Iversen.

Eksporten til Tyskland vokser med 70 til 90 procent om året, og samme fremgang har vi også flere andre steder. Men det er op mod 25 procent af vores samlede omsætning, der kommer fra salg af robotter til Tyskland,« siger Enrico Krog Iversen.

Af samme grund venter virksomheden alene i år at skulle ansætte 50 nye højtlønnede medarbejdere til udviklingsarbejde, salg, tekniske løsninger og meget andet.

Universal Robots er blot én af rigtig mange vidt forskellige danske virksomheder, der lige nu nyder godt af fremgangen i tysk økonomi og en voksende appetit på danske produkter. Mens den samlede danske vareeksport faldt en smule sidste år, voksede eksporten af varer til Tyskland med hele syv procent til 103 mia. kr. Samtidig gik det også den rigtige vej for eksporten af serviceydelser til vores største eksportmarked, og Tyskland er de seneste år begyndt at fylde endnu mere i den samlede danske udenrigshandel.

»Dansk eksport til Tyskland er inde i en rigtig god udvikling. Det går godt med tysk økonomi, der især er drevet frem af stigende tysk eksport. Det nyder danske underleverandører til den stærke tyske industri godt af. Derudover er der endelig også ved at komme mere gang i den private efterspørgsel i Tyskland,« siger cheføkonom i Danmarks Eksport- råd, Jacob Warburg.

Stor efterspørgsel efter vindmøller

Administrerende direktør Reiner Perau fra Dansk-Tysk Handelskammer henviser til, at Danmarks eksport til Tyskland over de seneste to år er steget med hele 18 procent.

»Det er især den tyske udfasning af atomkraft, som skaber stor efterspørgsel efter danske vindmøller og al slags miljøteknologi. Den pæne fremgang ser tilmed ud til at fortsætte i år. Vi har lavet en rundspørge til 370 danske virksomheder, der sælger varer i Tyskland, som tegner et meget positivt billede,« siger Reiner Perau.

Han tilføjer, at væksten for tiden bliver justeret op i Tyskland, og at der er udsigt til et »mindre boom« i år, hvorfor dansk eksport sandsynligvis vil stige med fem procent eller mere endnu.

Svag euro er godt

Den stærke tyske eksportmotor nyder godt af den svage og faldende euro, og købelysten ser også ud til at være på vej op hos de ellers relativt tilbageholdende tyske forbrugere. De fleste venter en vækst i det tyske privatforbrug på omkring tre procent i år.

Jacob Warburg venter nu, at Tyskland vil aftage en endnu større andel af vores samlede europæiske eksport i år. Det vil sikre et »betydeligt dansk vækstbidrag i år,« da Tyskland er Danmarks største eksportmarked.

»Tyskland er vigtig for dansk økonomi både direkte og indirekte. Èn ting er, at vi sælger mere direkte til tyskerne. Noget andet er, at mange andre europæiske lande også sælger mere til Tyskland, og at fremgangen i den tyske efterspørgsel også trækker i retning af stigende dansk salg til resten af Europa,« siger Jacob Warburg.

Flere tyske turister

I erhvervsorganisationen Dansk Erhverv fremhæver chefkonsulent Nynne Norman Scheuer, at turistbranchen er blandt de store bidragsydere til eksportboomet af serviceydelser til tyskerne.

»Når vi ser ind i tallene bag serviceeksporten til Tyskland, kan vi se, at turismebranchen spiller en positiv rolle. Blandt andet er indtægterne fra tyske turister steget over fem procent mellem 2013 og 2014,« siger hun.

Eksporten af service samlet står for 27 procent af den samlede eksport til Tyskland. Det er en lidt lavere andel end til EU generelt, som ligger på 32 procent. Så der er et betydeligt potentiale på det tyske marked.

»Vi har mest fat i Nordtyskland, så der er gode muligheder for markant dansk eksportvækst til Sydtyskland, hvor der også er en stærk købekraft. Hvis der ses på eksporten per indbygger, er der stadig et kæmpe potentiale i Tyskland, når vi sammenligner med andre nærmarkeder som Sverige og Norge,« siger hun.

Den danske eksport til Tyskland er meget varieret, og de fleste økonomer venter dansk fremgang inden for de fleste områder. Jacob Warburg fra Danmarks Eksportråd peger ligesom Reiner Perau på, at underleverandører til vindmølleindustrien og andre producenter af vedvarende energi har særligt gode vækstbetingelser i Tyskland. I Universal Robots i Odense deler man økonomernes optimisme omkring salget i Tyskland. Her tror Enrico Krog Iversen nu på pæn fremgang i de kommende år.

»De tyske virksomheder er typisk længere fremme med at satse på automatisering end herhjemme. En samlet løsning med en af vores robotter koster fra omkring 290.000 kroner og har i bedste fald en tilbagebetalingstid på bare et par måneder, men ellers typisk mellem tre til ni måneder,« siger han.