Dansk Byggeri: Åbenhed om udbud er helt centralt

Det er vigtigt, at eksempelvis kommunerne tildeler opgaver på korrekt grundlag, fastslår Morten Kamp Thomsen, erhvervspolitisk konsulent i organisationen Dansk Byggeri.

»Åbenhed sikrer, at for eksempel kommunerne udbyder deres opgaver på ordentlige vilkår og rent faktisk vælger at tildele opgaverne på korrekt grundlag,« siger Morten Kamp Thomsen, erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Åbenhed om udbud af kommunale opgaver er særdeles vigtigt for brancheorganisationen Dansk Byggeri. Det oplyser organisationen i forlængelse af debatten om en hidtil overset regel i offentlighedsloven, som begrænser indsigt i offentlige virksomheders transaktioner med private virksomheder:

»Åbenhed sikrer, at for eksempel kommunerne udbyder deres opgaver på ordentlige vilkår og rent faktisk vælger at tildele opgaverne på korrekt grundlag,« siger Morten Kamp Thomsen, erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri.

Virksomhederne under Dansk Byggeri arbejder ofte under EUs udbudsregler og dansk praksis på området, hvor der i en række tilfælde hidtil har været gennemsigtighed i processen.

»Det er vigtigt, at alle bydere på opgaver kan være til stede, når tilbuddene åbnes, og blive bekendt med budsummer og eventuelle forbehold,« siger Morten Kamp Thomsen.

Offentlighedsretsekspert Oluf Jørgensen frygter dog, at tiderne med gennemsigtighed er slut, efter at den såkaldte formodningsregel ifølge ham er blevet listet ind i »Lov om offentlighed i forvaltningen«:

»Bemærkningerne til offentlighedsloven og Justitsministeriets vejledning siger ikke noget om, hvilken betydning formodningsreglen har for udbudsloven. Praksis for Klagenævnet for Udbud var så sent som i 2013, at der er offentlighed omkring størrelsen af tilbudte priser fra såvel den vindende og de tabende bydere – også for journalister og andre,« siger han.

»Klagenævnet for Udbud tager udgangspunkt i offentlighedsloven, og nu er der risiko for, at kommunerne kigger i vejledningen til loven og læser formodningsreglens »klare formodning« om, at de ikke skal udlevere oplysninger om priser og udbud, hvis virksomheden siger, at det er ubekvemt konkurrencemæssigt,« siger offentlighedsretsekspert Oluf Jørgensen.