Dansk BNP-vækst revideres en tand ned

Den danske økonomi voksede med 0,4 pct. i kvartal af 2016 målt i sæsonkorrigerede tal og i faste priser.

Foto: Katrine Emilie Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det viser en revideret opgørelse af bruttonationalproduktet, BNP, fra Danmarks Statistik. Den tidligere opgørelse viste en vækst på 0,5 pct., hvilket også var forventningen blandt økonomer, ifølge Bloomberg News.

- Den økonomiske fremgang blev understøttet af fortsat pæn vækst i det offentliges og husholdningernes forbrug samt eksporten, skriver Danmarks Statistik og uddyber:

»Den samlede indenlandske efterspørgsel faldt med 0,4 pct. på trods af forbrugsvæksten. Dette skyldtes udviklingen i lagrene og en bredt funderet tilbagegang i investeringerne.«

Hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd peger cheføkonom Erik Bjørsted på, at dansk økonomi fortsat har svært ved at komme op i tempo.

»Det er skuffende, at væksten så mange år efter finanskrisen fortsat er så svag. Generelt må man konstatere, at efterspørgslen aldrig rigtig er kommet sig oven på krisen. Derudover er der tegn på, at jobfesten på arbejdsmarkedet ikke er helt så festlig længere. Derfor bør regeringen fokusere på at stimulere efterspørgslen, «skriver han i en kommentar.

Cheføkonom Steen Bocian fra Dansk Erhverv er heller ikke imponeret over fremgangen i dansk økonomi, der korrigeret for indbyggertallet er på bare 0,2 pct.

»Udviklingen i BNP per indbygger illustrerer tydeligt, at dansk økonomi fortsat befinder sig i en vækstkrise,« konstaterer Steen Bocian, der kalder på reformer.

»Der har ikke været vækst i BNP per indbygger siden 2011 ? så selvom finanskrisen har lagt sig, så er de samfundsøkonomiske kagestykker ikke blevet større, da den samfundsøkonomiske kage ikke vokser mere end væksten i antallet af personer, der skal dele den. Det er et kæmpe udfordring ? og det taler for økonomiske reformer, som styrker vækstpotentialet i dansk økonomi.«

Sammenlignet med samme periode sidste år steg det danske BNP med 0,3 pct. mod tidligere meddelt 0,4 pct.

Væksten i første halvår var på 0,2 pct. sammenlignet med samme periode sidste år.

»Der har været en pæn økonomisk fremgang i både første og andet kvartal, hvilket dog skal ses i lyset af tilbagegangen i andet halvår 2015,« skriver Danmarks Statistik.

Usikkerheden i forhold til BNP-væksten opgøres til +/- 0,5 pct.point, oplyser Danmarks Statistik.

/ritzau/FINANS