Dansk aktierus: Indeks 1.000 i sigte

Op, op, op. Det har været en guldrandet forretning at eje danske aktier de senere år. Siden efteråret 2012 er kurserne fordoblet, og alene i år har der været afkast på 18 procent, hvilket almindeligvis anses for at være et yderst flot afkast på et helt år.

En mand kigger på aktiekurser i Berlingske Tidende. Modelfoto. Fold sammen
Læs mere

Danske aktier skyder i vejret med en sådan hast, at den historiske milepæl på indeks 1.000 nu er i sigte og sandsynligvis passeres inden for få dage eller uger.

Det er en stigning på 18 procent alene siden nytår, en optur på 100 procent siden efteråret 2012 og en fremgang på voldsomme 300 procent siden bunden i marts 2009, der får de danske aktier til at nærme sig et rekordniveau på 1.000.

Samlet er danske aktier steget mere end seks år i træk, hvilket har forgyldt tusindvis af både små og store aktionærer.

Det er især de massive opkøb af obligationer, som Den Europæiske Centralbank (ECB) er ved at gennemføre, der har sat fut i aktiemarkedet i år. Opkøbene på 60 milliarder euro om måneden presser både renten ned og svækker euroen, hvilket er rent guf for aktierne. Oven i det er prisen på olie også faldet betydeligt, hvilket også er godt for aktiemarkedet.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

De store børsnoterede selskaber har siden 2009 også været ekstremt dygtige til at spare på omkostningerne og øge deres indtjening, så de nu står med historisk store overskud. Det sætter dem i stand til at udbetale rekordstore udbytter og købe egne aktier tilbage i gigantisk omfang, hvilket også løfter stemningen. Endelig er europæisk økonomi langt om længe i klar bedring, hvilket er godt for de eksporttunge danske virksomheder, der er aktiemarkedets trækheste.

Rekorder på stribe

Henrik Drusebjerg, der er chefstrateg hos Carnegie Investment Bank, kalder det for »absolut realistisk«, at indeks 1.000 snart bliver passeret på det danske aktiemarked.

»Den ene rekord afløser for tiden den anden, og det gælder ikke kun herhjemme, men også i de fleste andre europæiske lande, hvilket ser ud til at fortsætte et stykke tid endnu,« siger han.

De amerikanske aktier har stået i stampe i år og er stort set ikke steget i kurs.

»Men danske investorer, der har ejet amerikanske aktier, har til gengæld fået et flot afkast fra den stigende dollarkurs. Så samlet, hvis man har haft en bred pulje af aktier, har man fået et yderst flot afkast i år. Det er en højst usædvanlig tid, vi oplever,« siger Henrik Drusebjerg.

Michael Borre, der er aktieekspert hos Nordea, tror også, at indeks 1.000 ser dagens lys inden længe.

»Vi venter, at de danske aktier stiger med ti procent over de næste 12 måneder, også selv om markedet allerede er steget med 18 procent siden nytår,« siger han.

Tre års afkast på tre måneder

Normalt stiger aktier med omkring seks procent om året på langt sigt, så fremgangen alene siden nytår, svarer til hele tre års normale aktieafkast.

Aktieanalysechef i Sydbank, Bjørn Schwarz, siger, at det er umuligt at spå præcist om, hvornår det danske indeks runder 1.000, fordi der løbende komme tilbageslag og bump på vejen.

»Men mange faktorer taler for, at C20 Cap-indekset kommer til at runde den magiske grænse i år. Måske også inden længe. Vi tror på fortsatte stigninger set over hele året.«

Selvom aktierne er steget nærmest med ekspresfart på det sidste, så vurderer Michael Borre, at det er en dårlig idé at sælge nu.

»For så havde der været rigtigt mange gange tidligere inden for de senere år, hvor man allerede skulle have solgt. Det bedste er fortsat, efter vores vurdering, at holde fast i danske aktier,« siger han.

Når store milepæle skal passeres på aktiemarkedet, giver det ofte anledning til en del hysteri og omtale. Der er da også lavet undersøgelser, som viser, at aktierne ofte holder sig længere end normalt lige omkring runde og psykologisk vigtige tal, hvor det tyske DAX-indeks eksempelvis skal over 10.000, S&P 500 skal over 2.000 – eller at vi herhjemme skal over 1.000. Det skyldes, at en del handler aktier ud fra såkaldte tekniske analyser af historiske udsving, hvor den slags milepæle kan blive tillagt stor betydning.

»Men ubevidst kan et pejlemærke på aktiemarkedet også påvirke os, fordi vi har brug for ny information og noget at sætte nye ting i forhold til. Derfor ses det ofte, at aktiemarkedet holder sig lige omkring de runde tal ret længe, før de passeres,« siger Michael Borre.