Dansk afklaring om bankunion trækker i langdrag

Det trækker fortsat ud med regeringens analyse af og stillingtagen til dansk deltagelse i den europæiske bankunion. Økonomiminister Morten Østergaard (R) lover dog nu, at det bliver i løbet af foråret.

RB PLUS Kommuner svigter jobklare flygtninge. Indenrigsministeren kritiserer landets kommuner for ikke at sikre nok jobparate flygtninge og indvandrere ophold i virksomheder som en del af deres integration. ARKIVFOTO: Morten Østergaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Lige siden efteråret har banksektoren og det politiske Danmark afventet en klar udmelding fra regeringen om dansk deltagelse i EUs bankunion. Den bankunion, som skal sikre, at banker i problemer i fremtiden ikke kan true hele den økonomiske stabilitet i EU og euroen.

Men alle venter fortsat, og selv om implementeringen af bankunionen tirsdag var på økonomi- og finansministrenes dagsorden i Bruxelles, vil økonomiminister Morten Østergaard (R) stadig ikke give et klart svar på, hvorfor det trækker ud, eller hvad regeringen vil anbefale.

“Det kommer nærmere hver eneste dag. Vi kommer med vores analyse, og på den baggrund bliver der selvfølgelig givet en konklusion. Den kan komme inden så længe,” siger Morten Østergaard.

Direkte adspurgt af Berlingske om det bliver her i foråret, siger han:

“Ja, det gør det,” men økonomiministeren vil ikke komme det nærmere eller garantere, at det bliver før et folketingsvalg.

på den lukkede del af årsmødet i Finansrådet

I december kunne Dagbladet Børsen fortælle, at Morten Østergaard på den lukkede del af årsmødet i Finansrådet havde talt varmt for dansk deltagelse i bankunionen på årsmødet i bankernes brancheorganisation Finansrådet, og i januar sagde erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) til Politiken, at han godt havde lagt mærke til, at Morten Østergaard “var meget glad for den,” men at han selv havde udtrykt sig “meget mere forsigtigt.”

Morten Østergaard lægger da heller ikke skjul, at bankunionen er en god ide for Europa, selv om han stadig ikke officielt vil fortælle, hvad han selv mener om dansk deltagelse.

“Regeringen har fra første dag arbejdet positivt for, at der blev etableret en bankunion, fordi vi synes, at det er en god ide, at der er en bankunion, som sikrer og bidrager til den finansielle stabilitet i Europa. Det er det uanset, om Danmark deltager. Dermed også sagt, at vi synes, at den måde, som den er skruet sammen på, er klog og fornuftig. Det, der udestår, er at vurdere, om det er rigtigt for Danmark at deltage direkte, og det vender vi tilbage til, når vi har den endelige analyse at diskutere på baggrund af,” siger Morten Østergaard.

Han fremhæver, at det har været centralt for Danmark, at bankunionen er skruet sammen, så Danmark eventuelt kan deltage, uden at der skal laves grundlæggende om på håndteringen af realkreditten. Netop sikringen af realkreditten er nationalbankdirektør Lars Rohdes vigtigste argument for at være en varm fortaler for dansk deltagelse fra begyndelsen 1. januar 2016.


»En tilslutning til EUs bankunion gør det ikke en krone dyrere for kunderne, snarere tværtimod. Derimod bliver der mere ensartethed om afviklingen af store nødlidende banker, og vi får betydelig større mulighed for at beskytte vores realkreditsystem. Jeg mener ikke, at det sydeuropæiske spøgelse eksisterer, og jeg mangler fortsat svar på, at hvis vi skal vente, hvad er det så, vi venter på?« sagde Lars Rohde til Berlingske Business i januar.

Finansbranchen selv er splittet som sjældent set, og også de økonomiske eksperter er splittede i spørgsmålet om EUs bankunion.

Bankunionen består af en fælles tilsynsmekanisme under ledelse af Den Europæiske Centralbank (ECB) samt den såkaldte fælles afviklingsmekanisme for nødlidende banker. Afviklingsmekanismen vil omfatte alle banker i euroområdet - ca. 6.000 stk. - samt banker i de ikke-eurolande, som vælger at deltage i bankunionen.

Den Europæiske Centralbank vil blive tillagt den afgørende beslutningsmyndighed om for eksempel en banklukning, hvis en bank kommer ud i uoverskuelige økonomiske problemer.

Netop derfor skal Justitsministeriet vurdere, om dansk deltagelse vil være suverænitetsafgivelse, som kræver fem sjettedeles flertal i Folketinget eller en folkeafstemning. Den officielle melding fra ministeriet er, at arbejdet »fortsat er i proces« trods de mange måneders arbejde. De fleste venter dog, at konklusionen bliver, at der ikke er tale om suverænitetsafgivelse. Holder det stik, kan politikerne på Christiansborg tage beslutning uden at spørge vælgerne.


Samtidig skal de økonomiske ministerier vurdere af fordele og ulemper i den endelige rapport, som altså fortsat afventes.

På tirsdagens økonomi- og finansministermøde i Bruxelles blev de 28 EU-lande i øvrigt enige om finansieringen af EU-Kommissionens store investeringsplan, der skal skabe flere end en million job over de kommende tre år. Midlerne til garantier i investeringsfonden skal tages fra det eksisterende budget, blandt andet fra den infrastrukturfond, som den danske stat ønsker 13 milliarder kroner fra til bygningen af Femern-forbindelsen. Finansieringen skal nu forhandles på plads med Europa-Parlamentet.

Ministrene sagde også god for at give Frankrig to år ekstra - til 2017 - til at leve op til EUs budgetkrav om et maksimalt underskud på tre procent af bruttonationalproduktet, selv om Den Europæiske Centralbank mener, at det er at give Frankrig for lang snor.