Danmarkshistoriens yngste læge scorer millioner til hjertestarter

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

En stribe kendte erhvervspersoner bakker op om den unge iværksætter Habib Frost og har skudt millioner i hans firma Neurescue. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til denne uges sidste Business-overblik.

I dag skal du høre om seneste nyt i den spegede hvidvask-sag, hvor danske banker er blevet brugt til at vaske milliarder af kroner hvide. Og så skal vi forbi det statsejede PostNord, som har fremlagt en central del af sin redningsplan.

Men først skal du høre om den unge iværksætter Habib Frost, der netop har fået en vital millionindsprøjtning.

1
Ung iværksætterlæge scorer millioner til hjertestarter

Som 23-årig blev Habib Frost den yngste nyuddannede læge i Danmark. To år senere blev han først optaget på Berlingske Business Talent 100 - listen over de mest talentfulde unge erhvervsfolk, og nogle måneder senere kåret som vinder af iværksætterkonkurrencen Guldæg 2016.

Nu er den unge iværksætterlæge blevet en så stor stjerne, at en stribe kendte erhvervspersoner bakker op om Habib Frost og har skudt millioner i hans firma Neurescue, skriver Børsen.

Neurescue står bag en ny type hjertestarter, der potentielt dramatisk vil kunne reducere antallet af dødsfald ved akut hjertestop. Markedspotentialet for hjertestarteren vurderes til over 20 milliarder kroner i årligt salg.

»Neurescue har alle karakteristika til at blive en potentiel god investering,« siger Hans-Christian Bødker, der i sommeren 2016 stod i spidsen for den investorgruppe, der købte Ferrosan Medical Devices fra kapitalfonden Altor.

Nu sætter han penge i Neurescue. Og investeringen må have været velovervejet, for tilbage i januar beskrev Berlingske Business, hvordan Hans-Christian Bødker og andre velhavere blev parret med startup-­stjernefrø, heriblandt Habib Frost, i forbindelse med et Danske Bank-arrangement.

Med investeringen har Habib Frost hentet 26 mio. kr. til Neurescue. I fremtiden vil legetøjsarvingen Thomas Gjørup indgå i ejerkredsen sammen med den tidligere jægersoldat Nicolai Moltke-Leth samt Rasmus Wilhelmsen, der for nyligt var med i salget af Eye Tribe til Facebook.

»Vi er blevet velsignet af en rigtig sund interesse fra investorer, der har ønsket at komme med om bord,« siger Habib Frost til Børsen.

Er du interesseret i at se, hvem der kan blive den næste Habib Frost? Så følg med den 28. april, hvor Berlingske offentliggør det årlige Talent 100-magasin, hvor vi portrætterer de største 100 talenter i erhvervslivet.

Du kan også høre Habib Frost fortælle om produktudvikling i samarbejde med ingeniører og forretningsfolk i Berlingske Business' podcast »Succes Kriteriet« ved at klikke her.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Danske myndigheder blev advaret om hvidvask

Vi springer videre til en af dagens store historier. Det viser sig nu, at de danske myndigheder allerede for fire år siden blev orienteret om, at landets to største banker var blevet benyttet af kriminelle til at hvidvaske illegale penge. Det skriver Berlingske.

Både Bagmandspolitiet, Finanstilsynet, Justitsministeriet og Rigsadvokaten modtog i 2013 omfattende dokumentation for, at Nordea Danmark og Danske Bank Estland var blevet brugt til at vaske sorte penge rene.

Henvendelsen, Berlingske er i besiddelse af, indeholdt omkring hundrede siders dokumentation og kom fra et velanset britisk advokatselskab. Men myndighederne afviste pure at efterforske sagen - angiveligt fordi forholdene var forældede.

Læs dagens afsløring her, og læs hele temaet om hvidvask for milliarder gennem danske banker her.

Dagens selverkendelse

Det er sjældent, det sker. Men Coops topchef, Peter Høgsted, har i et blogindlæg på business.dk. kåret sig selv om »ugens taber«, efter dagligvarekoncernen i går præsenterede et skuffende regnskab. Læs indlægget her.

3
Gigantlagre skal redde nødlidende PostNord

Pengekassen er tom hos det dybt kriseramte PostNord, og nu forsøger postfirmaet så at svømme i land. Som en central del af sin redningsplan satser PostNord på at føre gigantlagre for firmaer, skriver Politiken.

Det statsejede selskab kalder selv det nye satsningsområde for tredjepartslogistik, TPL. Planen er at ændre selskabet fra at være en fallittruet brevvirksomhed til at blive en profitabel logistikvirksomhed.

»Logistik er det, vi skal leve af i fremtiden,« siger Carsten Dalbo, chef for logistik og e-handel i PostNord Danmark, til avisen.

4
Vækstfonden vil kickstarte børsnoteringer

Efter en længere børstørke for små og mellemstore virksomheder vil Vækstfonden genoplive markedet for mindre børsnoteringer, skriver Berlingske og Børsen. Sammen med erhvervsdrivende fonde og pensionskasser vil den statslige fond således gå forrest med kapital til børsnoteringer.

»Alene i Vækstfondens egen porte­følje har vi en god håndfuld kandidater, og der er helt sikkert ­flere derude med interesse for børs­notering. Vi er allerede i kontakt med flere private og institutionelle ­investorer, der har vist interesse for projektet, og vi forventer at kunne præsentere de første investor­samarbejder senere i år,« siger ­Christian Motzfeldt, direktør i Vækstfonden, til Berlingske.

Konkret vil Vækstfonden stille et trecifret millionbeløb til rådighed for hver enkelt børsnotering.

5
Ubers ærkekonkurrent får milliarder i ny kapital

Mens kørselstjenesten Uber er ramt af modvind, ser ærkekonkurrenten Lyft sit snit til at sætte et nyt hug ind. Selskabet henter mindst 3,5 mia. kroner fra investorerne, og i den forbindelse stiger værdien af Lyft med 50 pct. til 48 mia. kroner. Det skriver Financial Times.

Det er blot halvanden måned siden, at Lyft ekspanderede til 54 nye byer i USA. Uber er dog stadig mere end ti gange så meget værd som Lyft.

Det sker i dag

  • Kl. 07:30: Forsikringsselskabet Tryg sparker regnskabssæsonen for 2017 i gang og kommer med regnskab for de første tre måneder af året.
  • Kl. 08:00: Industriklenodiet Bang og Olufsen kommer med regnskab for de første ni måneder af det forskudte regnskabsår 2016/17.
  • Kl. 09:00: Finans Danmark kommer med tal på, hvordan salget af ejerboliger gik i marts.
  • Kl. 09.00: Danmarks Statistik kommer med tal på, hvordan udviklingen gik i antallet af overnatning i sommerhuse, på campingpladser og på hoteller i februar.
  • Kl. 11.00: Luftfartsselskabet SAS kommer med tal på, hvor mange rejsende der tog en tur med SAS i marts.
  • Kl. 14.30: Det amerikanske kongetal for arbejdsløshed bliver offentliggjort.

Det sker på markederne

De asiatiske aktier stiger fredag efter en noget famlende handel i dagens løb, hvor risikoappetitten først var i top efter positive meldinger fra topmødet mellem USAs præsident, Donald Trump, og hans kinesiske kollega, Xi Jinping, men siden blev kraftigt reduceret af et amerikansk militærindgreb i konflikten i Syrien.

Frygten for en eskalering af konflikten stammer fra amerikanske flådefartøjers affyring af krydsermissiler mod mål nær byen Homs, skriver Ritzau Finans. Det sendte risikolysten under gulvbrædderne på de finansielle markeder.

  • Nikkei 225 i Tokyo: +0,5 pct.
  • Hang Seng i Hongkong: -0,6 pct.
  • Shanghai Composite i Kina: +0,3 pct.
  • STI i Singapore: -0,5 pct.