Danmarks Statistik bruger Ekstra Bladet som sex-kilde

I 2014 går alle EU-lande over til nye metoder for beregning af bruttonationalproduktet (BNP), som også omfatter illegal økonomi som narko, prostitution og smugling. Det har betydet, at medarbejdere hos Danmarks Statistik er kommet på alternative opgaver.

Sex og narko tilføjer værdi til det danske bruttonationalprodukt. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANNETT BRUHN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor meget koster det at gå til prostitueret? Hvor mange kunder har en sexarbejder om dagen? Og hvad koster et gram heroin på gadeplan?

Den slags spørgsmål har medarbejderne hos Danmarks Statistik arbejdet med at få svar på i forbindelse med en større revision af nationalregnskabet. Og det har også betydet brug af alternative kilder.

»I forhold til sexpriser der kigger vi simpelthen i Ekstra Bladet. Vi har jo i virkeligheden ikke andre kilder end det, de fleste andre også kan gå ud at finde, så vi samarbejder med myndighederne, og så kigger vi i avisen og på nettet,« siger Annette Thomsen, vicekontorchef hos Danmarks Statistik.

Revideringen af de nationale økonomiske statistikker sker som en konsekvens af, at der i Europa er vedtaget nye fælles retningslinjer for beregning af BNP-tal, de såkaldte European System of Accounts 2010 (ESA2010), der vil blive implementeret i alle EU-lande fra september 2014.

Formålet med de nye regler er at sikre, at nationalregnskabet bedst muligt afspejler udviklingen i samfundsøkonomien. Og her er det altså ikke til at komme udenom illegale aktiviteter som prostitution, narkohandel og smugling.

Netop fordi det er ulovligt, er det heller ikke aktiviteter, der statistisk set er ret godt belyst. Men ifølge Annette Thomsen er man på EU-plan blevet enige om nogle metoder for beregninger af for eksempel narkohandel, hvor man ser på det estimerede forbrug af stoffer og ganger det med priserne.

»Vi benytter oplysninger om forskellige typer af narkotika, samtidig med vi har nogle skøn fra myndighederne om, hvor mange misbrugere der er, og hvor meget en misbruger bruger. Forbruget afhænger også af, om der er tale om hårde misbrugere eller nogle, der ryger lidt hash til en fest eller festival,« siger Annette Thomsen til Berlingske Business.

Danmarks Statistik lavede for nogle år siden forsøgsberegninger for, hvordan nationalregnskabet kommer til at se ud med de nye metoder. De konkluderede, at ulovlig aktivitet - prostitution, narkohandel og smugling - havde en værdi af cirka 2,4 milliarder kroner og udgjorde 0,16 procent af bruttonationalproduktet i 2005.

Illegale aktiviteter er dog bare et af de flere elementer, der fra efteråret vil blive talt med i beregninger af værdien af dansk økonomi. Fremover vil udgifter til forskning og udvikling eksempelvis blive opgjort som investering, mens nye værdier af aktiviteter i foreninger og velgørende organisationer vil tælle med under privat forbrug.

»Samlet set, med alle de ændringer vi laver, forventer vi, at BNP bliver øget med 2,5 procent,« siger Annette Thomsen.

I Storbritannien har et tilsvarende arbejde hos Det Nationale Statistikkontor foreløbig ført til en revidering af BNP-tallene for 2009.

Her er konklusionen, at prostitution tilføjer en værdi til nationaløkonomien på 5,3 milliarder pund mens ulovlig handel med narko havde en værdi af 4,4 milliarder pund, skriver Financial Times.

Tallene er baseret på estimater om, at 60.879 prostituerede i gennemsnit havde 25 kunder om ugen i 2009, hvor hver kunde betalte i gennemsnit 615 kroner.

Med i beregningerne indgår ifølge Financial Times også hollandske data, der anslår, at et prostitueret i 2007 i gennemsnit brugte cirka 930 kroner om året på tøj og 3,75 kroner på udgifter til kondomer per kunde.

Tallene er derudover baseret på, at der var 38.000 heroin-misbrugere og at salget af heroin samlet beløb sig til 754 millioner pund (6,9 milliarder kroner) til en gadepris på 37 pund (340 kroner) per gram.

Det samlede regnestykke viste, at de britiske BNP-tal voksede med 2,3 procent efter de nye regnemetoder.