Danmarks nye kampfly koster 22 mia. kr.

Det kommer til at koste 458 mio. kr. per fly - alt inklusive – hvis danske politikere vælger det svenske kampfly Gripen som F-16-kampflyets afløser. Hermed lander den samlede regning for 48 nye kampfly på 22 mia. kr.

Den svenske fly- og forsvarssystemproducent Saab sætter nu fuld kraft på sin offensiv for at få ordren på afløseren til det aldrende F-16 kampfly. For første gang sætter svenskerne nemlig pris på, hvad det vil koste Danmark at udskifte de aldrende F-16-kampfly med 48 nye fly, skriver fagbladet Ingeniøren.

Prisen lyder på 22 milliarder kroner, hvis Danmark vælger at købe Saabs kampfly Gripen Next Generation. Prisen dækker ud over anskaffelsen blandt andet træning og uddannelse af piloter, simulatorer og driftsomkostninger over 20 år (Life Cycle Costs).

»Vi kan stort set handle i morgen, hvis det skal være,« siger Johan Landin, der er dansk kampagnedirektør for den svenske flyproducent Saabs salgsselskab, Gripen International, til Ingeniøren.

Johan Landin understreger, at der trods udmeldingen stadig kan forhandles i forbindelse med en eventuel kontraktunderskrivelse i 2011-2012. Eksempelvis forventer de færreste, at forsvaret får 48 fly.

Folketinget skal på torsdag diskutere købet af nye kampfly, og Gripens pludselige manøvre med at sætte pris på flyene sætter den amerikanske konkurrent, storfavoritten Joint Strike Fighter, F-35, under pres. Amerikanerne hverken kan eller vil oplyse bindende priser, når politikerne vælger flytype og antal formentlig i slutningen af 2008.

Forsvaret har stik mod normal praksis og i strid med interne advarsler fravalgt at indhente juridisk bindende priser fra leverandørerne i forbindelse med udbudet af nye kampfly, der kan blive den største materielinvestering i Danmark nogensinde.

Ved at oplyse prisen fortsætter Saab sin offensiv for at overbevise danske politikere om fordelene ved Gripen-projektet. I december sidste år lovede Saab desuden, at hele købsprisen som minimum går tilbage til dansk forsvarsindustri i form af modkøbskontrakter, hvis valget falder på Gripen.

Ved samme lejlighed præsenterede svenskerne en samarbejdsaftale med den danske forsvarsvirksomhed Terma til en værdi af mindst 10 mia. kr. over de næste 10-15 år. Aftalen er dog betinget af, at Gripen bliver valgt som F-16 kampflyets afløser. Amerikanske Joint Strike Fighter har ligeledes lokket med store milliardordrer til dansk erhvervsliv, hvis valget falder på det amerikanske flyprojekt.