Danmarks Nationalbank slår til kl. 16.00

Nationalbankdirektør Lars Rohde ventes at sænke den danske udlånsrente torsdag kl. 16. Det bliver første gang, at Lars Rohde trykker på renteknappen.

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske. Nationalbankdirektør Lars Rohde
Læs mere
Fold sammen
Danmarks Nationalbank med Lars Rohde i spidsen ventes at sænke sin udlånerente klokken 16.00 i dag.

Den danske rentenedsættelse vil komme efter, at Den Europæiske Centralbank (ECB) torsdag eftermiddag har sænket sin refi-rente fra 0,5 til 0,25 procent, hvilket er det laveste niveau i euroens mere end 14-årige historie.

Udlånsrenten ligger for tiden på 0,2 procent hos Danmarks Nationalbank, og den vil sandsynligvis blive halveret til 0,1 procent.

Dermed vil rentespændet mellem Danmark og euroområdet blive indsnævret, og det kan sætte Danmarks Nationalbank i et alvorligt dilemma, hvor kronen bliver styrket.

Indlånsrenterne hos Danmarks Nationalbank er i forvejen på minus 0,1 procent. Det betyder, at bankerne skal betale for at have penge placeret i Danmarks Nationalbank.

Skulle kronen blive styrket, har Danmarks Nationalbank mulighed for at sænke sin indlånsrente yderligere til minus 0,2 eller mindre endnu. 

Men udlånsrenterne kan dårligt blive negative. Det ville i hvert fald betyde, at bankerne vil få penge for at låne penge i Danmarks Nationalbank, hvilket måske rent teknisk godt kan lade sig gøre, men som næppe er sandsynligt.

Danmarks Nationalbank skal med sin pengepolitik alene forsøge at holde kronen så tæt som muligt på en centralkurs over for euroen, der hedder 746,038 kroner for 100 euro.