Danmarks næstrigeste køber kendt stormagasin

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Godmorgen,

Her har du dagens nyhedsoverblik. Vi starter i Skotland.

1
Bestseller-milliardær køber stormagasin for halv milliard

Milliardæren bag Bestseller, Anders Holch Povlsen, har købt et af verdens ældste stormagasiner. Han betaler omtrent 440 millioner kroner for at købe det store Jenners-stormagasin i Edinburgh i Skotland. Det skriver Edinburgh News.

Jenners har ligget på adressen centralt i den skotske hovedstad siden 1838. I øjeblikket lejer kæden sig ind i bygningen. De skal angiveligt betale cirka 20 millioner om året i husleje til Holch Povlsen.

Den danske rigmand har længe haft en forkærlighed for dyre skokste ejendomme. Han ejer 11 store godser fordelt over hele Skotland. Dermed er Anders Holch Povlsen den næststørste jordejer i Skotland - kun overgået af hertugen af Buccleuch.

2
Coop-bossen svarer igen på hård kritik: mere økologi - mindre krig

Topchefen i Coop, Peter Høgsted, har i den seneste uge stået midt i sine største kriser som direktør. En kampagne for mere økologi lanceret af Coop-ledelsen har fået en lang række sønderjyske brugsforeninger til at indrykke annoncer med med budskabet: »Coops skræmmekampagne, nej tak.«

I dag svarer Peter Høgsted igen på kritikken i et indlæg i Berlingske Business.

Her opfordrer Høgsted igen brugsforeningerne til at komme ind i kampen for mere økologi.

»Vi synes, det er rimeligt, at vi udfordrer os selv, så vi fortsætter udviklingen mod renere og bedre fødevarer til gavn for miljø og forbrugere – men også for os selv, uanset om vi er i landbruget eller detailhandelen,« skriver han.

Samtidig får direktør Høgsted opbakning fra sin bestyrelsesformand, Lasse Bolander. I et interview med Berlingske Business opfordrer han de utilfredse Coop-butikschefer til at have tillid til ledelsen.

»Butikkerne skal også huske, at når man sidder centralt, har man nogle gange et bedre overblik. Man er måske også nogle gange i en situation, hvor man både kan og skal kigge lidt længere frem,« siger Lasse Bolander blandt andet.

Business anbefaler

3
Europa er i opgør med dieselbiler. Men ikke Danmark

København, Madrid, München, Paris og Stuttgart.

Over hele Europa tales der om at begrænse dieselbilers adgang til de store byer på grund af luftforureningen. Men i Danmark kan de nye bilafgifter føre til flere og ikke færre dieselbiler.

Ifølge lovforslaget vil de nye regler således »bidrage til et øget salg af større personbiler og en begrænset forskydning mod en større andel dieselbiler«.

Ifølge Steffen Loft, der er institutleder ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, er der i runde tal cirka 500 personer i København, der dør for tidligt på grund af dieselforurening.

Læs mere i Berlingske Business (kræver abonnement).

I København præsenterede overborgmester Frank Jensen (S) i går et forslag, der skal få dieselbilerne »helt ud af vores by«, fordi de »forpester vores luft.«

4
Medstifter: Genmab bliver opkøbt i løbet af fem år

Florian Schönharting, som var med til at stifte Genmab i 1999, forudser, at den danske medicinalsucces bliver solgt i løbet af de næste fem år. Det siger han til Børsen.

»Jeg tror ikke, at Genmab kommer til at leve så længe. Der er enorm kapital, som godt kender historien, og de vil tage Genmab ud af bordet og fjerne det,« siger medstifteren.

Schönharting vurderer, at nogle af de største spillere i markedet kan stor have interesse i at få Genmab ud af markedet.

Det skal investorerne holde øje med i dag

Her er de tre ting, som Nordnets investeringsøkonom, Per Hansen, holder øje med i dag

  • Efter Matas' nedjustering og endnu en skuffelse er der lagt op til 5-10 pct. kursklø, når handlen åbner. Nedjusteringen på EBITA niveau er på ca. 20 % og det er i sagens natur ganske meget også selv om 1/5 af nedjusteringen kan tilskrives udgifter til fyring af den tidligere direktør.
  • Der var en usædvanlig stor handelsaktivitet i Novo Nordisk i USA i går; dog uden at aktien bevægede sig nævneværdigt. Der er ikke blevet handlet så mange Novo-aktier i USA siden februar. Er der en specielt god forklaring på det?
  • Euroen er blevet styrket, efter at Catalonien søger en dialog snarere end konfrontation med Spanien og regeringen i Madrid. Catalonien får næppe deres vilje med et selvstændigt Catalonien nu, men måske kan de få øget selvstyre.

Det sker på markederne

De asiatiske aktier ligger lunt i svinget onsdag i Asien, hvor stigninger på Wall Street afspejles i de fleste markeder.

Det brede MSCI-indeks for Asien-Stillehavsregionen uden for Japan stiger 0,5 pct. og er dermed på det højeste niveau, siden finanskrisen satte ind i slutningen af 2007.

  • Nikkei 225: +0,2 pct.

  • Hongkongs Hang Seng: -0,1 pct.

  • China Shanghai Composite: +0,3 pct.

  • Sydkoreas Kospi: +0,7 pct