Danmarks konkurrenceevne fortsætter med at falde

De danske arbejdsomkostninger er ifølge nye tal fra Danmarks Statistik vokset relativt mere end gennemsnittet for hele EU.

Foto: Morten Melhede
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Medarbejdere i danske virksomheder er over det seneste år blevet dyrere at have på lønningslisten end medarbejdere i resten af EU.

Således viser nye tal fra Danmarks Statistik, at arbejdsomkostningerne i Danmark i fjerde kvartal i 2010 var 3,2 procent højere end året før, mens gennemsnittet for alle 27 EU-lande var på to procent.
Den udvikling er ifølge Jan Størup Nielsen, der er senioranalytiker i Nordea, uheldig på et tidspunkt, hvor Danmark prøver at komme ud af finanskrisens klør.
For mens vores naboer fra Sverige og Tyskland stormer ud af finanskrisen med store vækstrater, slæber Danmark sig afsted med relativt små vækstrater.

Hovedårsagen til dette skal findes i landenes vidt forskellige udvikling i konkurrenceevne, fordi det især er eksporten i de to lande, der hjælper opsvinget på vej, mener Jan Størup Nielsen. 

”Den danske økonomi buldrede afsted mellem 2006 og 2008, hvor manglende arbejdskraft pressede lønningerne op. Og det er stadig efterdønninger herfra, vi slæber rundt på i dag. Inden finanskrisen lykkedes det Sverige og Tyskland at forbedre deres konkurrenceevne ved at sørge for relativt små lønstigninger modsat Danmark. Derfor er det utrolig uheldigt, at arbejdsomkostninger fortsætter med at stige, nu hvor vi gerne skulle have gang i økonomien,” siger han til Business.dk.

Derfor mener han, at man bør følge Vækstforums råd om at være tilbageholdende og ikke lade lønnen stige for meget i Danmark.

"Lønstigninger bør i hvert fald ikke være højere end i andre lande. Ellers risikerer vi, at arbejdspladser flytter ud af landet, og det er i længden utroligt farligt, fordi det er vigtigt at fastholde produktion i landet, der er en nødvendighed for at fastholde de vidensarbejdspladser, vi forventer at leve af i fremtiden. Gør vi ikke det, kan det vise sig at blive utrolig omkostningsfuldt," siger analytikeren fra Nordea.

Flere parametre i den danske økonomi er dog ifølge Jan Størup Nielsen begyndt at pege i retning af en forbedret konkurrenceevne. For eksempel er lønstigningerne ifølge tal fra DA begyndt at falde, og virksomhedernes produktivitet har været stigende, siden finanskrisen startede.

”Men de danske lønninger skal faktisk helst stige mindre end hos vores nærmeste konkurrenter,” siger han.

Kl. 15 i dag udkommer DI med sin globaliseringsredegørelse, der omhandler Danmarks konkurrenceevne over for udlandet.