Danmarks industriproduktionen steg i december

Den danske industriproduktion steg med 3,6 pct. i december i forhold til måneden før, viser tal fra Danmarks Statistik.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skete efter tre måneders nedgang, så stigningen i december ændrer ikke på det samlede billede af, at industriproduktionen faldt med 2,3 pct. i fjerde kvartal, siger chefanalytiker ved Nykredit Tore Stramer.

- Dertil kommer, at industriproduktionen var ramt af nulvækst i tredje kvartal. Der er med andre ord nu tilbagegang at spore i industrien efter en periode med pæn fremgang igennem særligt slutningen af 2014 og starten af 2015, skriver han i en kommentar.

Jan Størup Nielsen, chefanalytiker hos Nordea, peger på, at medicinalindustrien trækker ned i kvartalet, men advarer dog mod at overfortolke medicinalindustriens betydning.

Det var primært medicinalindustrien, der trak op med en markant stigning i produktionen på 22,4 pct. i december. Men stigningen ses på baggrund af nedgang i månederne forinden. Således endte medicinalindustrien med et produktionsfald på 17,6 pct. i fjerde kvartal i forhold til kvartalet forinden.

- Traditionelt er medicinalindustrien kendetegnet ved meget store månedlige udsving, og de kan dermed nemt forvrænge billedet af den underliggende aktivitet i de danske industrivirksomheder. Opgjort uden medicinal steg den danske industriproduktion i fjerde kvartal med pct., noterer Jan Størup Nielsen.

Han peger på, at industriproduktionen har været støt stigende siden begyndelsen af 2010, men at der er risiko for, at finansiel uro og lavere global efterspørgsel vil sætte stop for fremgangen.

Industriproduktionen faldt 2,8 pct. i oktober og 1,6 pct. i november. Udviklingen for oktober er nedjusteret med 0,4 procentpoint, mens november-udviklingen er sat ned med 0,7 procentpoint fra et fald på 0,9 pct. Revisionerne skyldes primært metodeomlægningen og i mindre grad nye oplysninger fra virksomhederne, skriver Danmarks Statistik.