Danmark: Væksten helt som ventet i tredje kvartal

Den danske økonomi voksede i tredje kvartal, da bruttonationalproduktet (BNP) i sæsonkorrigerede tal gik frem med 0,4 pct. set i forhold til kvartalet før.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson.
Læs mere
Fold sammen

Det viser den endelige opgørelse fra Danmarks Statistik, der er offentliggjort torsdag morgen.

Udviklingen var fuldstændig som ventet af økonomerne, som havde regnet med en fremgang på netop 0,4 pct. ifølge en rundspørge foretaget af Bloomberg News.

Sammenlignet med samme periode sidste år steg det danske BNP med 1,2 pct. Her havde økonomerne regnet med en stigning på 1,2 pct., og dermed var også den opgørelse helt som ventet.

Et svagt element i opgørelsen var privatforbruget, der ikke var en positiv bidragsyder til væksten i tredje kvartal, som det ellers i høj grad har været tilfældet, hvis man kigger over hele året.

- Det offentlige forbrug steg 1,4 pct., mens der var en tilbagegang på 0,1 pct. i privatforbruget. Udviklingen i det offentlige forbrug var særligt drevet af en stigning i det offentliges køb af varer og tjenester til kollektivt forbrug. Privatforbruget trækkes ned af et fald i køb af køretøjer samt andre varer, mens der var fremgang i forbruget af tjenester. I årets første tre kvartaler er privatforbruget steget 2,0 pct., og det offentlige forbrug er steget med 0,7 pct., skriver Danmarks Statistik.

/ritzau/FINANS