Danmark tjener stort på stærk svensk krone

Den svenske krone er steget med tæt ved 14 procent over for den danske krone siden starten af 2010. Det er en yderst gunstig udvikling for dansk økonomi.

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Både svenske og norske kroner suser op i kurs over for den danske krone, og den udvikling er yderst gunstig for dansk økonomi - endda på stribevis af områder. Det sætter nemlig skub i den i forvejen store danske eksport til både Norge og Sverige. Men det lokker også flere svenskere og nordmænd til Danmark for at bruge penge.

Endelig bremser det også strømmen af danskere, som tager til Sverige for at shoppe. Så samlet er den stigning på tæt ved 14 procent, som er det i den svenske krone siden starten af 2010, en ren guldgrube for Danmark, der klinger højlydt i kasseapparaterne hos mange butikker, eksportvirksomheder, restauranter, udlejere af sommerhuse og mange andre.

»Markant flere svenskere tager til Danmark i denne tid. Det er der ingen tvivl om. Den rene fritidstrafik hen over Øresundsbroen fra Sverige er steget med 11 procent på hverdage og 13 procent i weekenderne i den første del af i år,« siger Britt Andresen, der er analysechef hos Øresundsbro Konsortiet.

Hun tilføjer, at udviklingen hænger tæt sammen med den stigning som er set i den svenske krone. Den har pludselig gjort danske varer over en bred markant billigere at købe for svenskere.

Administrerende direktør Anders Olshov fra Øresundsinstituttet siger tilmed også, at svenskerne er begyndt at bruge markant flere penge end før i Danmark, både på køb af tøj, elektronik og fødevarer. Men også på overnatninger på hoteller og besøg på restauranter og forlystelsessteder.

»Det skyldes både, at den svenske krone er steget i kurs, men også at de svenske husholdninger er mere optimistiske og bruger flere penge, fordi svensk økonomi er ind i en gunstig udvikling,« siger Anders Olshov.

Hos Feriehusudlejernes Brancheforening er meldingen den samme. Her siger direktør Carlos Villaro Lassen, flere svenskere i år vil leje sommerhus i Danmark. Udlejningen var ellers gået helt i stå, da den svenske krone kun kostede 0,65 kroner i foråret 2009. Nu er prisen oppe på 0,85 kroner, svarende til en stigning på hele 30 procent.

»Samtidig er der færre danskere som tager på ferie i Sverige. De bliver i stedet hjemme. Men vi mærker også, at tyskerne har fået lyst til at bruge flere penge, og at også de i år i højere grad retter søgelyset mod Danmark og mindre mod Sverige, fordi den svenske krone er steget så meget.« Carlos Villaro Lassen tilføjer, at svenske turister er særlig interessante, fordi de bruger mange penge.

»Tyskerne kan godt blive lidt skræmte over danske priser. Men svenskerne er vænnet til at betale det samme eller mere endnu i Sverige, så de har ofte de helt store spenderbukser på, når de kommer til Danmark,« siger Carlos Villaro Lassen.

Formand for Helsingør Cityforening, John Brødbæk, jubler også over udviklingen, og siger, at svenskerne er vendt tilbage i stort tal på det sidste.

»Det køber det hele. Det er ikke kun vin og spiritus, der sælges mere af. Salget af tøj, sko, fødevarer og mange andre ting er også steget med mindst 25 procent på det sidste. Samtidig er der ingen danskere, som tager til Sverige mere. Det kan ikke længere betale sig. Også restauranter, cafeer og andre af vores lokale butikker mærker, at den svenske krone er steget i kurs, og at svenskerne i det hele taget har fået flere penge mellem hænderne,« siger John Brødbæk.

Den svenske krone er især steget fordi den svenske Riksbank over fem omgange har sat renten op til nu 1,5 procent. Men der er klare forventninger om, at renten skal endnu højere op, eftersom svensk økonomi for tiden klarer sig over al forventning og inflationen er tiltagende.

Renten hos Den Europæiske Centralbank og Danmark Nationalbank er derimod fortsat nede omkring én procent, og det sender penge ind i Sverige og styrker den svenske krone. Noget tilsvarende gør sig gældende for Norge, hvilket også skaber trafik ind i Danmark i Frederikshavn i Nordjylland.

Den stærke svenske krone har fået dansk eksport af varer til Sverige til at skyde i vejret i januar i år med intet mindre end 32,2 procent. I hele 2010 steg salget af danske varer til Sverige med flotte 13,5 procent, og det er tilmed en handel vi tjener stort på, efter som importen fra Sverige er betydeligt mindre. Så sidste år tjente Danmark netto tæt ved ti milliarder kroner på at handle med Sverige, mens overskuddet over for Norge var oppe på 15,7 milliarder kroner.