Danmark tjener på at låne penge

Investorerne vil hellere betale for at låne Danmark deres penge end at risikere, at de forsvinder i et sydeuropæisk krak.

Regeringen kan glæde sig over, at Danmarks økonomi er så sikker, at investorerne hellere vil betale negative renter for at investere i danske statsobligationer end at lade pengene stå i banken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark får lige nu kontant gevinst på frygten for et økonomisk kollaps i de gældsramte lande i Sydeuropa. Ved onsdagens statsobligationssalg blev der således solgt kortløbende danske statsobligationer med negativ rente. Det betyder, at i stedet for at få penge i rente, så skal investorerne betale for at låne penge til Danmark.

Det drejer sig om de såkaldte skatkammerbeviser med henholdsvis tre og seks måneders løbetid, der blev solgt med en rente på -0,06 og -0,05 procent.

"Det er naturligvis helt usædvanligt at kunne låne penge til negativ rente. Det gælder både for private og for staten. Forklaringen på, at det sker nu, er primært, at mange af investorerne er så bekymrede for at købe obligationer fra andre lande, at de gerne vil betale en lille præmie for at købe en dansk statsobligation, hvor man er sikker på at få sine penge tilbage," siger Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank.Der er dog ingen grund til at løbe ned i banken og sætte spareskillingerne i obligationer med negativ rente. Som sagerne står lige nu, kan man nemlig sagtens få en mikroskopisk rente på indlån i bankerne. Og selv en nul-rente er bedre end en negativ.

"Men for professionelle investorer, der skal placere mange millioner kroner i noget, der er helt sikkert, kan det med de nuværende ekstremt lave renteniveauer i særlige situationer være nødvendigt at købe en obligation med negativ rente," siger Jacob Graven og forklarer, at det drejer sig om, at investorerne skal være sikre på at få størstedelen af pengene tilbage.Indtil videre er der næsten blevet solgt nok statsobligationer til at dække dette års udgifter. Og det er altså med et overskud på grund af de negative renter. Men det er dog ikke en pengemaskine, Danmark kan benytte ubegrænset.

"Hvis den danske stat begyndte at udnytte de negative renter til at låne uendeligt mange penge, ville investorerne hurtigt miste tilliden til, at staten vil betale pengene tilbage. Dermed vil renten automatisk igen blive positiv," forklarer Jacob Graven.