Danmark tjener milliarder på den græske krise

Danmark står til at vinde stort på de økonomiske problemer i Grækenland, som senest har fået eurolandene til at bevilge et 800 milliarder kroners nødlån til den græske stat, skriver Politiken onsdag.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ifølge nye tal fra Nordea giver den græske krise 5,7 milliarder kroner ekstra i statskassen og forbedrer beskæftigelsen med mere end 9.000 personer alene i 2010.

Cheføkonom Helge Pedersen peger over for Politiken på, at den græske uro har svækket euroen, hvilket forbedrer den danske eksport.
»Kronen er låst til euroen, som er faldet i værdi. Det er en fordel for eksporten, fordi danske varer bliver billigere i vigtige afsætningslande«, siger Helge Pedersen til Politiken.

Nordeas beregninger viser, at Danmark i 2011 og 2012 yderligere får eksport for 10 milliarder kroner og forbedrer beskæftigelsen med 30.000 personer på grund af den svækkede euro.

Professor i økonomi på CBS Jan Rose Skaksen er enig i, at dansk økonomi i år vinder på den græske krise, men stiller sig forbeholden over for de næste år.

»Det er for tidligt at sige, om euroen er permanent svækket«, siger Skaksen til Politiken.

Både han og professor i økonomi på Københavns Universitet Niels Thygesen mener dog, at euroen stadig er en god ide for Danmark - også selvom det nu ser ud til, at Danmark får det bedste af begge verdener: gevinsten ved den svækkede euro uden at skulle bidrage til nødlånet.
»Det, Danmark sparer, bliver overskygget af den overrente, vi har betalt for at stå uden for euroen«, siger Jan Rose Skaksen til Politiken.