Danmark tjener formuer på handel med USA

USA er blevet en ren pengemaskine for Danmark, hvor vi skovler fremmed valuta ind som aldrig før, viser nye tal. Sidste år bidrog USA med 50 milliarder kroner til den danske betalingsbalance.

USA er blevet en ren pengemaskine for Danmark, hvor vi skovler fremmed valuta ind som aldrig før. Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM HONG-JI

Danmark oplever i disse år en sand overskudsfest over for USA. Dansk eksport til verdens største økonomi stormer således frem på en måde, der aldrig før er set. Da importen slet ikke kan følge med i samme tempo, svulmer de danske indtægter på at handle med USA op på ganske enestående vis.

Alene i den rene varehandel havde Danmark således et overskud over for USA på hele 37 milliarder kroner sidste år, viser nye tal fra Danmark Statistik. Lægges handel med tjenester og formueindkomst til, er tallet oppe på 50 milliarder kroner.

Det er en historisk rekord, der slår alt, hvad der tidligere er set, uanset hvordan det gøres op.

USA er samtidig det land, hvor dansk eksport i disse år vokser hurtigst. Udviklingen betyder, at USA nu er et større eksportmarked for Danmark end Norge. Det er kun til Tyskland, Sverige og Storbritannien, at Danmark sælger flere varer og serviceydelser.

»Det er meget voldsomt, hvad der sker med dansk eksport til USA,« siger chefkonsulent i AE-rådet, Frederik I. Pedersen.

Cheføkonom Jacob Warburg fra Dansk Eksportråd er enig.

»Det er imponerende,« siger han.

Begge peger således på, at det samlede overskud på den danske betalingsbalance over for USA alene siden 2007 er steget fra 12 til det nuværende 50 milliarder kroner. Det gør USA til det land, der bidrager klart mest til overskuddet på den danske betalingsbalance.

Udviklingen skyldes ikke alene, at salget af medicinalvarer fra Novo Nordisk, avancerede pumper fra Grundfos, vindmøller fra Vestas, skinker og stege fra landbruget, olie fra Nordsøen, skriveborde og stole fra den store danske møbelindustri og masser af andre danske varer går som varmt brød i USA.

Oven i dette er USA også en guldgrube for Danmark, når det gælder handel med tjenesteydelser.

De store danske rederier sejler i pendulfart mellem særligt Kina og de store havne på især USAs vestkyst. Men der er også fuld fart over A.P. Møller - Mærsks havneaktiviteter, APM Terminals, der blandt andet driver en af verdens mest automatiserede havne i Virginia på USAs østkyst, der er en port ind til verdens største marked for købedygtige forbrugere.

»Endelig har Danmark også en stigende formueindkomst i USA,« siger Frederik I. Pedersen.

Den indtægt skyldes, at danske virksomheder gennem mange år har investeret stort og eksempelvis bygget mange fabrikker i USA. Når overskuddet fra de aktiviteter hives hjem til Danmark, slår det positivt ud på betalingsbalancen. Det samme gør det, hvis pensionskasser eller andre tjener på investeringer i amerikanske aktier eller andre værdipapirer.

»Vi tror tilmed, at de danske overskud over for USA vil blive endnu større i de kommende år,« siger Jacob Warburg.

Facit er derfor, at Danmark på få år har fordoblet sit overskud over for USA. Det er en markant forbedring i forhold til begyndelsen af 1990erne, hvor vi i flere år tabte og ikke tjente på vores udveksling af varer med verdens i særklasse største økonomi.

USA er dermed blevet det land på kloden, der bidrager med det største plus på den danske handelsbalance. Omvendt er Tyskland det land, som vi taber mest på at handle med. Det skyldes, at vores import af eksempelvis nye biler som BMW, Audi, Volkswagen og Mercedes er langt større, end de dippedutter fra industrien og fødevarer fra landbruget, som vi sender den anden vej.

Men det er ikke nødvendigvis et økonomisk problem for Danmark, at vi har underskud over for enkelte lande.

»Det vigtige er, at vi samlet set har overskud. At vi har underskud over for enkelte lande, kan være økonomisk fornuftigt, fordi det må formodes, at vi køber varerne i de lande, der fremstiller dem bedst og billigst. Derfor giver det god mening, at vi eksempelvis har underskud over for Tyskland, som vi importerer mange biler fra, eller over for Bangladesh, hvor vi køber mange tekstiler,« siger Jacob Warburg.