Danmark spinder guld på USA-eksport

Danmarks eksport til USA vil i år slå alle tidligere rekorder og komme op i nærheden af 50 mia. kr. Oveni det kommer indtægter fra salg af service.

Foto: KAY NIETFELD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk eksport stormer frem i USA på en måde, som det nærmest aldrig før er set. Voldsomme 28 pct. er salget af danske varer steget med, når de første otte måneder af 2012 ses i forhold til samme periode året før. Fremgangen er så massiv, at dansk eksport til USA i år vil sætte en historisk rekord og slå alt, hvad der tidligere er set, målt i kroner og øre. USA er samtidig det større land, hvor dansk eksport stormer frem med den største fart og tjener flest penge, hvis importen trækkes fra.

Sidste år var eksporten fra Danmark til USA af varer alene på 37,7 mia. kr. Men det tal kommer med stor sandsynlighed op på tæt ved 50 mia. kr. i år, fordi salget af B&O-fjernsyn, vindmøller fra Vestas, skinker og stege fra landbruget, olie fra Nordsøen, medicinalvarer fra Novo Nordisk, avancerede pumper fra Grundfos, skriveborde og stole fra den store danske møbelindustri og masser af andre danske varer, går som varmt brød i USA.

»Det er meget voldsomt, hvad der sker med dansk eksport til USA,« lyder det da også fra cheføkonomi DI, Klaus Rasmussen.

Der flere visgtige grunde til, at USA på relativt kort tid har udviklet sig til en sand skattekiste og en ægte guldåre for danske virksomheder.

For det første er euroen svag over for dollaren. Det gør danske varer billigere i USA. Samtidig har mange virksomheder aftalt en fast salgspris i dollar på deres eksport, og når så dollaren stiger, får det kasseapparatet til at klinge højlydt, fordi det er lidt sjovere at bytte én dollar ud med seks danske kroner frem for fem kroner nede i den lokale bank.

»Men eksporten til USA af vindmøller og dele hertil har også været usædvanlig høj i år. Det skyldes frygt for, at den amerikanske støtteordning til vindmøller ikke forlænges til næste år, hvorfor mange har købt ekstra meget ind i år,« siger Klaus Rasmussen.

Eksporten af medicinal- og farmaceutiske varer fra Novo Nordisk, Lundbeck, Coloplast og andre af de danske flagskibe på dette område er også braget i vejret - flere år i træk.

En fordobling på få år

Facit er derfor, at Danmark alene sidste år tjente 20 mia. kr. hjem som rent overskud på at handle med USA. Det er en fordobling på få år, og en markant forbedring i forhold til begyndelsen af 1990’erne, hvor vi i flere år tabte og ikke tjente på vores udveksling af varer med verdens i særklasse største økonomi. Men denne overskudsfest vil i år blive endnu større.

Endnu er der ikke tal for dansk import og eksport for hele 2012. Men plusset i de første otte måneder af 2012 peger på, at vi i år vil hente et gigantisk stort plus hjem i USA, der formentlig bliver på intet mindre end 30 mia. kr.

Det er store tal og det er en meget stor bid af det samlede overskud på den danske betalingsbalance, som i år ventes at lande et sted i nærheden af 85 mia. kr.

USA er dermed blevet det land på kloden, som bidrager med det største plus på den danske handelsbalance. Verdens største økonomi er da også sprunget op på listen over Danmarks største eksportmarkeder.

Alt tyder på, at salget af varer til USA i år vil blive så stort, at det kun overgås af Tyskland, Sverige og Storbritannien. Selv lande som Norge og Frankrig er blevet overhalet og fylder nu mindre i dansk udenrigshandel end eksporten til USA. Uden for EU er USA også blevet Danmarks vigtigste handelspartner. Selv hvis salget til Kina og Japan lægges sammen, kan det ikke slå den danske USA-eksport.

Oven i dette er USA også en guldgrube for Danmark, når det gælder handel med tjenesteydelser. De store danske rederier sejler i pendulfart mellem især Kina og de store havne på især USAs vestkyst. Det er blandt andet den gigantiske Mærsk-ejede Pier 400 Container Terminal i Los Angeles, der er et af vor tids mest synlige beviser på globaliseringen og den nøglerolle, som Danmark indtager i denne proces. Men der er også fuld fart over A.P. Møller-Mærsks havneaktiviteter, APM Terminals, som blandt andet driver en af verdens mest automatiserede havne i Virginia på USA’s østkyst, der er en port ind til verdens største marked for købedygtige forbrugere.