Danmark smidt ud af konkurrenceevnens top ti

World Economic Forum sender Danmark fire pladser ned i sin årlige undersøgelse af konkurrenceevnen i alle verdens lande.

World Economic Forum sender Danmark fire pladser ned i sin årlige undersøgelse af konkurrenceevnen i alle verdens lande. Fold sammen
Læs mere
Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL

I går udkom World Economic Forum (WEF) med sit årlige indeks over verdens landes konkurrenceevne, og det ser ikke godt ud for Danmark, selv om der ikke er tale om en stor tilbagegang. Således ryger vi fra en ottendeplads til en 12. plads, og vi er dermed stadig blandt toppen af de 144 lande, som i år er med i undersøgelsen Global Competitiveness Index. Danske erhvervsledere angiver i undersøgelsen, at de tre vigtigste forhindringer for vækst er den begrænsede adgang til finansiering, skattesatserne og offentligt bureaukrati.

Men Danmarks samlede indeks for konkurrenceevne er også faldet en lille smule, og vi er blevet overhalet af fire lande på én gang, nemlig Storbritannien, Hong Kong, Japan og Qatar. Nedturen har været voldsom; så sent som i 2010 var Danmark nummer tre på listen og altså dermed regnet som verdens tredjebedste land at drive virksomhed i.

Det er nogle af de områder, som vi normalt bryster os af, der bliver hårdere bedømt end tidligere. I år er det især bedømmelsen af vores institutioner, altså den offentlige sektor og retsvæsenet, der trækker ned, samt vurderingen af finansmarkedet. Men der er også markant lavere karakterer til Danmark på områderne infrastruktur, højere uddannelse og arbejdsmarked.

»Vi kritiseres for at have for mange stivheder i løndannelsen. Man vil gerne have et mere fleksibelt system, der giver mulighed for at belønne dem, der gør det godt, og modsat for dem, der ikke gør. Det er der ikke de samme muligheder for i Danmark med den løndannelse og aftalemodel, vi har,« lyder det fra Bo Sandemann Rasmussen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet.

For høj skat og for mange regler

»Man kan egentlig ikke være overrasket over virksomhedernes oplevelse af vækstbarrierer,« siger CEPOS’ cheføkonom Mads Lundby Hansen, der uddyber:

»Vi har verdens højeste skattetryk. Det er selvfølgelig en barriere for virksomheders muligheder for at konkurrere og vokse. Herudover har Danmark verdens største offentlige sektor, og det kan bidrage til øget bureaukrati, når virksomheder skal opnå byggetilladelser, ekspandere med videre,« siger han.

Bo Sandemann Rasmussen støtter den udlægning. Skattetrykket kan på længere sigt blive et reelt problem for Danmark, fordi danske virksomheder skal give en høj løn til højtkvalificerede medarbejdere, der kommer udefra, hvis de skal opnå samme købekraft, som de er vant til. Derudover kan det offentlige bureaukrati gøre det mere besværligt at drive virksomhed.

»Hver gang, der kommer nye regulativer fra det offentlige, pålægger det virksomhederne en byrde, fordi de skal tilpasse sig ændringerne. Det trækker ned for Danmarks vedkommende, fordi vi har et bureaukratisk system,« siger han.

Positivt er det dog ifølge Mads Lundby Hansen, at Danmark selv kan gøre noget ved de problemer, der er i forhold til den langsigtede konkurrenceevne.

»Den gode nyhed i undersøgelsen er, at vi kan ændre på nogle af de faktorer, der udgør vækstbarrierer. Det er muligt at sænke skattetrykket, som det er sket ved den seneste skattereform, hvor skattetrykket bliver sænket med syv milliarder kroner. Herudover kan man slanke den offentlige sektor og ad den vej reducere det offentlige bureaukrati,« siger han.

World Economic Forum er bedst kendt for det årlige seminar af samme navn i den schweiziske skisportsby Davos. WEFs opgørelse af konkurrenceevnen i hele verden bygger både på statistiske undersøgelser og rundspørger blandt erhvervsledere.