Danmark sakker agterud i kampen om globale talenter

Højtuddannede udlændinge vælger Danmark fra, når de skal arbejde eller læse videre, viser en ny opgørelse fra et amerikansk analyseinstitut.

91.231 har søgt optagelse på en videregående uddannelse i 2014. Det er det højeste antal ansøgere nogensinde med en stigning på fire procent i forhold til ansøgertallet sidste år, der lød på 88.040.91.231 har søgt optagelse på en videregående uddannelse i 2014. Det er det højeste antal ansøgere nogensinde med en stigning på fire procent i forhold til ansøgertallet sidste år, der lød på 88.040.BV:-arkiv- Rektor Ralf Hemmingsen byder nye studerende velkommen på KU, august 2013 (Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2012) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark har ikke formået at charmere sig ind på de højtuddannede udlændinge, der hellere vælger at tage til England eller Sverige efter arbejde og uddannelse. Det skriver Berlingske.

En ny opgørelse fra det amerikanske analyseinstitut Boston Consulting Group (BCG) viser, at Danmark har væsentligt færre højtuddannede udlændinge end andre lande. Fra 2000 til 2010 er antallet kun vokset halvt så meget som gennemsnittet i andre lande.

Blandt andet bliver Danmark overhalet af Sverige. En udvikling, som BCGs chef i Norden, Lars Fæste, finder problematisk.

»Jeg er bange for, at Danmark lukker sig for meget om sig selv. Faktum er, at vi har brug for højtuddannet og talentfuld arbejdskraft for at få et stærkere samfund, hvor der bliver genereret mere velstand og vækst,« siger han og forklarer, at der ikke er nyere tal end fra 2010, fordi det tager tid at samle data ind fra alle lande til at udarbejde analysen, men at problematikken er den samme i dag.


Med et voksende globalt marked og flere danske virksomheder, der er afhængige af en god position i verden, er det blevet vigtigere med veluddannet arbejdskraft fra udlandet, mener Ole Steen Olsen, der er arbejdsmarkedschef hos Dansk Erhverv.

»I det globale arbejdsmarked, hvor vores danske virksomheder befinder sig, er det nødvendigt at kunne tiltrække internationale kompetencer for at kunne klare sig i konkurrencen. Hvis vi ikke får fat i udenlandsk arbejdskraft, så betyder det et tab af velstand og arbejdspladser,« siger han til Berlingske.

Analysen har ligeledes undersøgt, hvilke parametre virksomheder vurderer som de vigtigste, når det kommer til at skabe vækst og foretage investeringer.

777 virksomheder har deltaget i en spørgeskemaundersøgelse i foråret, heraf 666 danske og 111 internationale, der er i Danmark. Her svarede de fleste, at det er adgang til talent og færdigheder, der er det vigtigste.

En af de virksomheder, der har deltaget i undersøgelsen, er Carlsberg. Bryggerigiganten vægter veluddannet arbejdskraft højt og er i dén grad afhængig af det for at klare sig på markedet.

»Det giver os en god energi og et multikulturelt miljø, der gør os mere innovative. Det er godt for forretningen at have folk med forskellige tankesæt og baggrunde. Vi skal ikke kun være en dansk virksomhed. Vi skal være en international virksomhed,« siger Birgit Brink Tommerup, der er Global Mobility Consultant for Carlsberg Breweries A/S.

Carlsbergs Group Talent Director Vineet Budhiraja supplerer:

»Som en global virksomhed har vi brug for at være på forskellige markeder i forskellige lande. Det kræver folk, der forstår alle aspekter. Når vi gerne vil tiltrække de bedste, som sagtens kan sidde på den anden side af jorden, er det vigtigt for os, at det bliver nemmere,« siger han.

Og der er ændringer på vej, der skal få Danmark til at stå stærkere i kampen om de udenlandske talenter. Tilbage i april præsenterede regeringen en reform for international rekruttering, der skal gøre det lettere for virksomhederne at tiltrække og fastholde de allerdygtigste medarbejdere.

Men der er en række benspænd, der gør det svært for Danmark at tiltrække udenlandske studerende og få dem til at blive. I analysen nævnes for eksempel, at der er flere udgifter ved at studere i Danmark, at der ikke er lige så mange muligheder for at læse på engelsk, og at det er vanskeligt at omregne karakterer.

Det kan ellers betale sig for Danmark at holde grebet om de udenlandske studerende, der kommer hertil.

Et eksempel fra Sverige, som Boston Consulting Group har lavet, viser, at det er en god forretning at få de studerende til at blive i landet allerede efter et år. Med en svensk studerende tager det 13 år, før det giver noget tilbage til samfundet. Det får Ole Steen Olsen fra Dansk Erhverv til at se det som endnu en grund til, at Danmark skal satse på at øge sit fokus på området.

»Det er torskedumt, hvis vi ikke bruger de internationale studerende og bare lader dem rejse hjem igen. Det er simpelthen en win-win-situation at fastholde dem,« siger Ole Steen Olsen.