Danmark sælger mindre til udlandet

Trods en lille stigning i januar falder Danmarks eksport til udlandet målt over perioder på tre måneder.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark solgte for 1,1 pct. mere til udlandet i januar. Men før glæden breder sig er det værd at se på eksporten målt over tre måneder, som viser et fald, oplyser Danmarks Statistik.

Importen faldt med 3,5 pct. i januar, og det gav for måneden et overskuddet på handelsbalancen på 7 mia. kr.

Målt over de seneste tre måneder er eksporten faldet 3,5 pct., mens importen er steget 1,6 pct. Geografisk set er er eksporten til EU-landene faldet med 4,5 pct., og det skyldes især et fald i salget på vores tre største eksportmarkeder Tyskland, Storbritannien og Sverige.

Eksporten til lande udenfor EU faldt kun med 1,9 pct. Trods en stigning i eksporten til Kina på 4,4 pct. faldt den samlede eksport til de såkaldte BRIK-lande med 4,1 pct. - især fordi eksporten til Rusland af bl.a. svinekød faldt.

Faldet i eksporten er fordelt på stort set alle varegrupper, men især dele til vindmøller, energiprodukter og minkskind er ramt af faldet.

Tallene for handelsbalancen er med til at give et overskud på betalingsbalancens løbende poster på 9 mia. kr. i januar - 1,2 mia. kr. mindre end i december. Overskuddet er dog 1 mia. kr. større end i januar 2013, og cheføkonom Steen Bocian fra Danske Bank opgør det samlede overskud over det seneste år til 136,3 mia. kr., hvilket er ny rekord.

»Overskuddet på betalingsbalancen skyldes dels et betydeligt overskud på samhandlen med udlandet, men dertil kommer også et usædvanligt stort bidrag fra løn- og formueindkomst fra udlandet. Målt over de seneste 12 måneder bidrager løn- og formueindkomst med 64,6 mia. kr., hvilket også er en rekord,« skriver Steen Bocian i en kommentar til tallene.

Han peger på, at mange år med store overskud på betalingsbalancen har medført store danske investeringer i udlandet - hvilket nu giver de store afkast til dansk økonomi.

Chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit vurderer, at det vigende salg til udlandet kan forsinke et opsving i dansk økonomi, og han er især bekymret over faldet i eksporten til Tyskland, Storbritannien og Sverige.

»Det er naturligvis bekymrende, at de danske eksportvirksomheder endnu ikke har fået gavn af det stemningsskifte der har fundet sted i særligt Tyskland, Sverige og USA. Det er derfor også endnu for tidligt at sætte næsen op efter, at en fremgang i eksportsektoren vil smitte af på resten af dansk økonomi og giver det rygstød til privatforbruget og investeringerne, der skal til for at sende dansk økonomi ud i det reelle opsving, som vi alle går og spejder efter,« skriver han i en kommentar til tallene.

Tore Stramer forventer dog en fremgang i eksporten over de kommende måneder.