Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Erhvervsmulighederne blomstrer i Danmark. Vi er nu landet med verdens sjettebedste konkurrenceevne, og vi er derved en af de bedste lande i verden at drive virksomhed i, viser den nye opgørelse fra den internationale schweiziske lederskole IMD – Institut for Management Development. I forhold til sidste års liste er vi rykket to pladser frem.
Udfordringen er, at vi ikke er så gode til at udnytte de mange muligheder. Når det gælder kategorien »økonomisk performance« ligger vi helt nede som nummer 22 på hitlisten. Og det ser endnu værre ud, når det gælder evnen til at skabe økonomisk vækst.
IMD foretager én gang om året en sammenligning af konkurrenceevnen i 61 forskellige lande. Det sker på baggrund af 342 forskellige indikatorer, og den samlede liste viser, hvor konkurrencedygtigt et land er.
Blandt de danske styrker er, at vi har gode institutionelle og samfundsmæssige rammer. Det er eksempelvis god retssikkerhed og fravær af korruption. Når det gælder virksomhederne, får de høje karakterer, fordi de er gode til grønne løsninger, har motiverede medarbejdere og udviser socialt ansvar.
På minussiden tæller, at den økonomiske vækst er lav, produktiviteten vokser kun langsomt, og vi har svært ved at tiltrække investeringer fra udlandet.
Kent Damsgaard, vicedirektør i Dansk Industri, glæder sig over, at Danmark rykker frem på listen, men påpeger også svaghederne. Dem skal regeringen tage fat på i den nye 2025-plan, mener han:
»For den enkelte virksomhed er det en udfordring, at vi har en meget lav årlig arbejdstid samtidig med, at en meget stor andel af arbejdsstyrken er ansat i den offentlige sektor. Et lidt tidligere løft i pensionsalderen end allerede planlagt og et langt mere effektivt beskæftigelsessystem vil skaffe ekstra hænder til at løfte væksten og velstanden,« siger Kent Damsgaard.
»Vi kommer til at indhente de andre lande«
IMD måler mere præcist på en række forskellige forhold inden for fire forskellige kategorier: Det er landenes infrastruktur, hvor konkurrencedygtige landenes virksomheder er, hvor effektivt et lands regering arbejder, og hvordan det generelt går med de enkelte landes økonomier.
Hong Kong topper listen som verdens mest konkurrencedygtige nation. Schweiz og USA kommer ind på de næste pladser. For et år siden var det amerikanerne, der var øverst på skamlen. Blandt de lande, vi normalt sammenligner os med, ligger vi lige efter svenskerne, men foran hollænderne, nordmændene og finnerne.
Nordea-cheføkonom Helge J. Pedersen mener, at vi kan bruge en liste som den fra IMD til at se på, hvor vi har nogle stærke sider, og hvor vi har nogle svage.
»Det er ikke noget, som virksomhederne kan bruge fra den ene dag til den anden. Men vi skal se på rapporten for at forstærke indsatsen på de områder, hvor vi ikke er så gode. Vi skal tilstræbe at komme højere op på listen, og det mener jeg også, at der er gode muligheder for. Vi er gode til at adressere nogle problemstillinger og arbejde videre med dem,« siger Helge J. Pedersen.
»Vi har måske et issue omkring vores omkostningsforhold. Det er relativt dyrt at producere her i landet. Til gengæld har vi en høj tillid mellem den offentlige og den private sektor, og vi har et rimeligt højt uddannelsesniveau. Selv i vores lavtlønsjob ligger vi godt produktivitetsmæssigt i forhold til andre lande,« siger Helge J. Pedersen.
Han mener, at den danske økonomi i en række år har været i lidt af et »pitstop«, når det gælder væksten.
»Vi har gennemført en række reformer, der skal sikre, at vi har nok ressourcer fremover. Derfor tror jeg, at vi kommer til at indhente de andre lande på den økonomiske udvikling over de kommende år,« siger Nordea-cheføkonomen.