Danmark opretholder toprating hos Fitch

Danmark er stadig blandt verdens kæledægger hos det internationale kreditvurderingsinstitut Fitch, der fredag har gentaget sin toprating for dansk gæld.

Fitch forklarer, at selvom Danmark ikke har en stærk valutareservestatus, har krisen i eurozonen vist markedets tillid til Danmarks offentlige finanser og aktiver i kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN LANE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fitch peger på vedvarende finanspolitisk stabilitet, som viser sig i form af lav og stabil inflation, overskud på betalingsbalancen og en stabil banksektor.

»Den danske regerings påviste finansielle disciplin styrker troværdigheden af dens nuværende strategi for finanspolitikken på mellemlang sigt,« skriver Fitch, der fastholder topratingen »AAA« med stabile udsigter for Danmark langsigtede udstederrating i såvel danske kroner som i udenlandsk valuta.

Fitch forklarer, at selvom Danmark ikke har en stærk valutareservestatus, har krisen i eurozonen vist markedets tillid til Danmarks offentlige finanser og aktiver i kroner. Staten har med succes formået at nyde godt af den indstrømmende kapital ved at udnytte de lave renter til at udvide det gennemsnitlige forfaldstidspunkt og løbetid for sin låneportefølje og dermed sænke refinansierings- og renterisikoen.

En af de svagheder, som Fitch også påpeger, er det høje private gældsniveau, som kan give anledning til en vis bekymring, hvis huspriserne skulle falde, eller renterne stige kraftigt, ligesom den høje gæld har givet store udsving i det private forbrug. Husholdningernes aktiver er dog høj, og netto har de en positiv finansiel position, hvilket til en vis grad mindsker gældsrisikoen i forhold til de danske husholdninger.

Det ændrer dog ikke ved det samlede billede af dansk økonomi, og Fitch forventer for nuværende ikke, at de risici, der er for Danmarks toprating, materialiserer sig.

Foruden en fastholdelse af den langsigtede rating, har Fitch gentaget Danmarks rating for udstedelse af senior usikrede obligationer i både dansk og udenlandsk valuta samt landeloftet - begge med »AAA«. Endelig er Danmarks kortsigtede udstederrating i udenlandsk valuta fastholdt på F1+, hvilket er den højeste rating i denne kategori.