Danmark nyder godt af lave priser på råvarer

Der er både fordele og ulemper ved de faldende priser på mange råvarer, men samlet set er udviklingen til gavn for dansk økonomi, viser ny analyse.

Russiske råvareproducenter døjer med lave priser, som her hos landets største olieselskab Rosneft. Foto: Sergei Karpukhin/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Prisen på olie, metal, fødevarer og mange andre råvarer er raslet ned i pris over det seneste års tid, og det øger forbrugernes købekraft og stimulerer det private forbrug. Til gengæld falder indtægterne dog i de råvareproducerende lande, hvilket kan dæmpe den danske eksport til disse lande. Men langt de fleste og største danske eksportmarkeder importerer råvarer, hvorfor lavere råvarepriser øger væksten i Danmark.

Det vurderer cheføkonom Klaus Rasmussen fra interesseorganisationen DI (Dansk Industri) i en ny analyse, og han siger, at stimulansen til dansk økonomi er så stor, at den vil skabe »tusindvis af nye job«.

De kraftigt faldende priser på olie har allerede ført til meget lav eller direkte negativ inflation i Danmark og de fleste eurolande tidligere i 2015. Siden har oliepriserne rettet sig lidt igen, men i de seneste måneder er de faldet tilbage til samme lave niveau igen.

Men det er ikke kun oliepriserne, der har været vigende de senere måneder. Også prisen på en række metaller, basisfødevarer og andre råvarer har været faldende, så det samlede råvareprisindeks er faldet en del i august og september i år.

Faldet i råvarepriserne kan også aflæses i den samlede inflation, der er aftaget i de seneste måneder. Den årlige stigningstakt i forbrugerpriserne er nede på bare 0,5 procent.

»Det er meget beskedent i lyset af, at euroen og den danske krone er blevet svækket, hvilket har betydet, at forbrugsgoder, der ikke kommer fra euroområdet, er blevet dyrere,« siger Klaus Rasmussen.

Den samme udvikling kan ses for hele EU, hvor inflationen er på sølle 0,1 procent – trods den seneste svækkelse af euroen, som betyder højere inflation på importerede færdigvarer.

Den lave inflation betyder, at reallønnen stiger ganske kraftigt, hvilket sætter forbrugerne i stand til at købe mere. Samtidig er beskæftigelsen stigende både herhjemme og i EU-landene. Dermed stimuleres det private forbrug ganske betydeligt.

Lavere råvarepriser er dog ikke en fordel for alle. Råvareproducerende lande taber på udviklingen, så den seneste udvikling er klart til ulempe for eksempelvis Rusland, der befinder sig i dyb krise drevet af både sanktioner og faldende eksportindtægter afledt af de faldende råvarepriser.

»Set med danske briller er de faldende råvarepriser dog godt nyt. Både vi og vores vigtigste markeder er importører af de fleste råvarer. Så her øges det private forbrug og den samlede vækst, når råvarepriserne falder,« siger Klaus Rasmussen.

Baggrunden for de faldende råvarepriser er, at væksten er aftaget især i Kina, men også i andre udviklingsøkonomier, hvilket trækker i en negativ retning for eksporten og dansk økonomi som helhed.