Danmark: Lønnen stiger mere end inflationen

De danske lønmodtagere kan glæde sig over, at lønningsposen vokser hurtigere, end priserne stiger. I tredje kvartal steg lønningerne således med 1,5-2 pct., viser Danmarks Statistiks lønstatistik, hvis måling af forbrugerpriserne viste en stigningstakt på bare 0,2 pct. i samme periode.

- Lav inflation betyder, at lønstigningerne rækker længere, også selv om 2 pct. ikke i sig selv lyder prangende. Den højere realløn giver dermed grobund for stigende forbrug og vækst herhjemme, konstaterer privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Lav inflation betyder, at lønstigningerne rækker længere, også selv om 2 pct. ikke i sig selv lyder prangende. Den højere realløn giver dermed grobund for stigende forbrug og vækst herhjemme, konstaterer privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen.

Statistikken viser, at lønstigningerne tilfalder en bred skare af danskerne. I kommunerne steg lønningerne med 2 pct., mens det blev til 1,7 pct. i den private sektor. Største fremgang målt på brancheniveau var inden for finansiering og forsikring, hvor lønnen steg 2,3 pct.

Den pæne fremgang i reallønnen kan dog synge på sidste vers, vurderer Danske Bank.

- I længden kan der kun være høj reallønsvækst, hvis der også er stor fremgang i produktionen per ansat - altså produktiviteten. Den seneste revision af danske BNP-tal har forbedret billedet af produktivitetsudviklingen de seneste år en smule, men det rykker ikke ved, at dansk produktivitetsvækst langt fra er prangende for tiden, skriver Louise Aggerstrøm Hansen.

Hun venter af samme grund en meget lav fremgang i reallønnen i de kommende år, hvis ikke det lykkes at forbedre produktiviteten i Danmark.