Danmark i nøglerolle i milliard-svindel

Danske selskaber og banker spillede en central rolle i en af USAs største sager om skattefusk med svindel for 200 mio. dollar. Sagen blev startskuddet til USAs opgør med Schweiz og storbanken UBS. Stadig huller i dansk praksis.

Den schweiziske storbank UBS måtte udlevere nøglerne til kundekartoteket til de amerikanske skattemyndigheder. Den sag tog sin begyndelse i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Timothy A. Clary/AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske holdingselskaber og banker var afgørende for, at Igor Olenicoff kunne snyde det amerikanske skattevæsen for over en mia. kr. i en af de største og mest principielle skattesager i USA. Det afspejler, at Danmark er ved at udvikle sig til et yndet transitland for skatteunddragere.

Den dømte skattesvindler og medhjælperen Mario Staggl udnyttede de liberale danske regler for holdingselskaber i en kompliceret selskabskonstruktion – og Danmark fik en prominent og lidet flatterende placering i retssagen mod Olenicoffs rådgivere:

»I perioden 2001 til i dag udtænkte, markedsførte og implementerede den anklagede Mario Staggl konstruktioner til skatteunddragelse for amerikanske klienter. Den anklagede Mario Staggls amerikanske skattekonstruktioner udnyttede holdingselskaber og banker i Liechtenstein samt danske skuffeselskaber,« lød således hovedanklagen mod Staggl fra april sidste år.

Det er Magasinet Finans, der har fremskaffet dokumenterne og optrevlet det danske spor i den omfattende sag. Ifølge magasinet begrænser Danmarks rolle sig ikke til holdingselskaber; Jyske Bank har nemlig lagt konti til hvidvaskningen af Olenicoffs sorte millioner og tjent penge på den.

Jyske Bank afviser over for Finans at kommentere konkrete kundeforhold, men siger helt generelt, at det er svært at gardere sig mod kunder, der snyder.

Tilsyneladende er sagen ikke enestående.

Populært skattely
Selv om Danmark har ry som et ordentligt og redeligt land med et ekstremt højt skattetryk, virker Danmark faktisk som skattely.

Det skyldes ikke mindst de danske holdingselskaber, der er attraktive for udlændinge. En professionel udbyder melder om en markant stigning i den udenlandske interesse for danske selskaber det seneste år.

»Det er generelt ikke så tosset med et dansk holdingselskab. Det ser pænt ud og er ikke skattepligtigt i Danmark, hvis direktion og ejerkreds bor i udlandet.«

»Det er i øvrigt typisk i den konstruktion, at mange danskere bliver for kreative og ryger over på den forkerte side af loven – simpelthen ved at give indtryk af, at direktionen bor i udlandet, mens den reelt er i Danmark,« forklarer Christoffer Vestergaard, partner i Certus Corporate Service, der stifter offshore-selskaber over hele verden.

Også en ekspert i hvidvaskning, den amerikanske økonom og forfatter James Henry, vurderer, at Danmark bliver stadigt mere populært og er ved at få en uheldig position i forhold til international skatteunddragelse:

»Danmark er et af mange skattely, og det er blevet mere eftertragtet at benytte for udenlandske selskaber til at tage penge ud af Europa på grund af skatteaftalerne med USA og andre lande,« siger James S. Henry til Business. Blandt hans kilder er bl.a. amerikanske skatteplanlæggere, der selv har benyttet Danmark som mellemstation.

Antallet af holdingselskaber er mangedoblet siden 2003, og pengestrømmene fra udlandet til danske holdingselskaber er ganske betydelige.

Alene i årets første kvartal strømmede 3,4 mia. kr. ind i danske holdingselskaber. Det viser et udtræk, Nationalbanken har lavet for Finans, og tallet er renset for transaktioner til reelle virksomheder og investeringer.

Begyndelsen på enden
Den konkrete sag, hvor Mario Staggl udviklede en helt ny model til skattesvindel ved hjælp af danske selskaber, endte som en international skandale og blev begyndelsen på USAs kamp mod skattely.

Efter at have overvåget Olenicoff og Staggl kom de amerikanske myndigheder på sporet af bankmanden Bradley Birkenfeld, der tidligere var ansat i den schweiziske storbank UBS. Og da han blev anholdt, kom der skub i sagerne.

Birkenfeld lagde nemlig kortene på bordet og fortalte om tiden hos UBS – blandt andre artigheder hvordan han smuglede diamanter gemt i en tandpastatube for Olenicoff.

Det gav de amerikanske myndigheder blod på tanden, og de indledte en storoffensiv mod UBS, der i første omgang betalte en erstatning på 780 mio. dollar og i sidste uge udleverede 5.000 navne på amerikanere med konto i banken – stik mod schweizisk lov.

Samtidig tog Barack Obama sagen op i sin valgkampagne, og som nyvalgt præsident fik han G20-landenes opbakning til en øget indsats mod skattely. I det spørgsmål er Danmark international duks – lettere paradoksalt, fordi dansk lov muliggjorde konstruktionen i første omgang.

Fortsat huller
Selv om reglerne er blevet strammet op, siden Olenicoff-konstruktionen kom i stand i Danmark, er der dog fortsat huller.

»Den konkrete sag udnyttede reglerne, som de var fra 1999 til 2004. Men selv om reglerne nu er strammere, bliver danske holdingselskaber stadigvæk brugt i den slags transaktioner. I dag bliver pengene bare ikke overført direkte fra de traditionelle skattely til Danmark, men derimod med Danmark som sidste stop på vejen fra skattely til f.eks. USA,« siger rådgivende skatterevisor Christen Amby.

I den trafik er problemet ikke, at der mangler regler. Problemet er, at de danske myndigheder i praksis ikke tjekker, hvor pengene egentlig kommer fra. Og her har duksen Danmark noget at lære af USA ifølge Amby:

»Hvis pengene kommer over Danmark mellem to lande, hvor der ikke er skattepligt, så tjekker myndighederne ikke, om Danmark blot er lagt ind som en omvej. I modsætning til f.eks. USA, der er meget grundigere,« forklarer Christen Amby.