Danmark hopper fire pladser og er nu ottende- rigeste land i OECD

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at det ser bedre ud for den danske økonomi, end vi regner med. 3F afblæser vækstkrisen, men det er andre økonomer ikke enige i.

Foto: Liselotte Sabroe. Arkivfoto. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at det ser bedre ud for den danske økonomi, end vi regner med. 3F afblæser vækstkrisen, men det er andre økonomer ikke enige i.
Læs mere
Fold sammen

Det ser langt bedre ud for den danske økonomi end hidtil antaget. Nye tal fra Danmarks Statistik gør, at den danske økonomi hopper fire pladser op på ranglisten og er nu det ottende- rigeste land i de rige landes samarbejdsorgan, OECD.

Nye tal viser, at gennem finanskrisen har væksten i Danmark været stærkere end tidligere tal har vist, og vi er nu målt på samlet velstand rigere end i 2007. Billedet af den danske økonomi som hensygnende og stille­stående er derved revideret. Der har nærmere været tale om et halvsløjt opsving i de seneste ni år.

Økonomerne er uenige om, hvorvidt de nye tal kan afblæse vækstkrisen.

Det er landets store talfabrik i form af Danmarks Statistik, der har skruet på regnemaskinen og fundet ud af, at den danske eksport er en del større, end deres første tal har vist. Det har også betydning for, hvor meget vores samlede økonomi i form af BNP er vokset gennem årene.

Beregninger, som 3F har lavet for Berlingske Business, viser, at BNP med den nye opgørelse fra Danmarks Statistik var 63 mia. kr. højere i 2015, end vi har troet indtil nu. Det er målt i faste priser. I løbende priser er det et plus på 42 mia. kr., men det skal sammenholdes med, at regeringen med 2025-planen vil øge den danske velstand med 40 mia. kr. de næste år.

Cheføkonom i 3F Frederik I. Pedersen ­mener, at der ikke længere er nogen brændende platform for den danske økonomi.

»Samlet viser tallene for det første, at vores velstand har været undervurderet markant de senere år. For det andet gør de op med billedet af, at vi skulle være raslet ned ad den internationale rangliste over økonomisk velstand,« siger Frederik I. Pedersen.

Mange ting er bekymrende

Med den ny opgørelse fra Danmarks Statistik kommer væksten i Danmark op på omkring 1,5 pct. i både 2014 og 2015, og vores vækst ­siden 2009 er højere end gennemsnittet for Euroland, påpeger Jyske Bank.

Hos Danske Bank er man enig, men analytiker Bjørn Tangaa Sillemann mener bestemt ikke, at vækstkrisen kan afblæses af den grund.

»De nye tal gør det nemmere at forstå, hvorfor vi har haft en stor fremgang i beskæftigelsen. Men det ændrer ikke ved, at vi stadig har en stor udfordring med at få en større fremgang i vores produktivitet og har en række strukturelle problemer i den danske økonomi,« siger Bjørn Tangaa Sillemann.

Samme budskab lyder fra cheføkonom i Dansk Erhverv Steen Bocian. Han påpeger, at de nye tal viser, at vores økonomi er vokset med to pct. fra 2007 og til 2015, men i samme ­periode er befolkningen ligeledes vokset med to pct.

»Sammenlignet med før finanskrisen er hver dansker ikke blevet rigere. Der er stadig mange ting i den danske økonomi, som er bekymrende, og behovet for reformer er ikke fjernet,« siger Steen Bocian.

Hos den liberale tænketank CEPOS er man hellere ikke imponeret over udviklingen.

»Vores beregninger ud fra de nye tal viser, at i en international sammenligning går vi fra at have den femtelaveste økonomiske vækst til at have den niendelaveste vækst ud af 35 OECD-lande. Det er ikke prangende, og fremadrettet er der brug for reformer, der øger vækstpotentialet,« siger cheføkonom i CEOPS, Mads Lundby Hansen og påpeger, at Finansministeriets skøn for væksten herhjemme er på kun 0,9 pct. til ­næste år og 1,6 pct. året ­efter.