Danmark har ikke skabt store virksomheder i tyve år

En ny rapport fastslår, at der er ikke er skabt virksomheder i Danmark med 1000 ansatte i 20 år.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Store nye globale virksomheder har været en mangelvare i Danmark de sidste mange år.

I en ny rapport fra Erhvervsstyrelsen fremgår det, at der ikke er blevet skabt store danske virksomheder med over 1000 ansatte de sidste tyve år, skriver Børsen.

Samtidig lyder en konklusion i rapporten, at virksomhederne netop bliver mere produktive og skaber større eksport, når de går fra at være en mellemstor virksomhed til en stor global spiller.

Rapportens konklusioner får flere iværksættere og investorer til at advare om et for lavt ambitionsniveau hos de danske virksomheder.

Blandt dem er serieiværksætteren Janus Friis, der har været med til at stifte internetvirksomheden Skype, der er blevet en global megasucces.

- Skype og Spotify viser, at det også kan lade sig gøre i Europa. Strukturelt set handler det nok mest om at forsøge at mindske barrierer og bureaukrati for små virksomheder, siger han til Børsen.

Flere påpeger også til avisen, at der er tradition for, at danske virksomheder bliver solgt til udlandet, inden de når deres fulde potentiale som global succes.

I alt er der 168 danske virksomheder, der har over 1000 ansatte på globalt plan.

De 168 virksomheder står for 15 procent af den samlede erhvervsbeskæftigelse i Danmark og 50 procent af Danmarks samlede eksport.

Dermed er de store virksomheder helt centrale for Danmarks økonomi, lyder det i rapporten.