Danmark har ikke råd til politisk stilstand

ANALYSE

Thomas Larsen foran Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er selvsagt udtryk for en tilfældighed. Men netop som dansk erhvervsliv holder vejret og håber, at politikerne på Christiansborg løfter deres ansvar og bliver enige om regeringens 2025-plan – i stedet for at kaste nationen ud i en valgkamp – er Global Competitiveness Report 2016-2017 blevet offentliggjort.

Og hvad viser World Economic Forums rating af nationernes konkurrencekraft? Ja, ser vi på Danmark, kan vi konstatere, at der er plads til forbedring. Vi ligger på en 12. plads – hvilket ikke er ringe – men det hører med til billedet, at vi i 2007 og 2008 lå nummer tre, kun overgået af USA og Schweiz, og at vi i dag ligger ringere placeret end både Sverige, Finland og Norge i Norden.

Som World Economic Forum venligt bemærker det, har vi gennemlevet en stilfærdig tilbagegang.

Selv om vi fortsat har markante styrkepositioner, er det danske arbejdsmarked ikke tilstrækkeligt effektivt og fleksibelt, skattepolitikken gør det ikke attraktivt nok at arbejde, og World Economic Forum har fået et mere negativt syn på Danmarks makroøkonomiske performance. Endelig er der tilbagegang at spore, når det handler om Danmarks teknologiske parathed. Så vidt Danmark ifølge WEF.

Helt overordnet viser rapporten fra World Economic Forum, at det er vigtigere end nogensinde for både virksomheder og nationer at ligge i front, når det handler om at kunne udvikle og bruge ny teknologi, og når det drejer sig om evnen til at skabe innovation.

Japans økonomiminister, Akira Amari, var blandt deltagerne ved det årlige World Economic Forum i Davos. Han kan med tilfredshed konstatere, at Japan trods recession ligger seks pladser over Danmark på ranglisten over nationernes konkurrence­kraft. Foto: Fabrice Coffrini Fold sammen
Læs mere

Den advarer i samme moment om, at stadig flere lande er begyndt at lukke sig for omverdenen og gribe til protektionistiske løsninger, hvilket kan underminere netop teknologisk fremdrift og innovation, og i værste fald vil denne udvikling kunne skade den globale vækst fremover, hedder det i rapporten.

World Economic Forum slår også fast, at de senere års massive indsats for at sparke gang i økonomierne med stimulus­pakker og historisk lave renter ikke er slået tilstrækkeligt igennem, eftersom for mange lande ikke har fulgt disse tiltag op med reformer, der styrker konkurrencekraften.

Hvis danske politikere og erhvervsledere har brug for at få input og inspiration til, hvordan tingene kan gøres bedre, bør de se i retning af lande som Schweiz, Singapore og USA, der ligger som nummer et, to og tre på ranglisten.

Når den nye rapport fra World Economic Forum er særlig interessant netop nu, skyldes det selvfølgelig, at regeringens finanslovsforslag for 2017 og dens stort anlagte 2025-plan er lagt på bordet, og her er en af intentionerne netop at styrke rammerne for dansk erhvervsliv.

Regeringens plan er ikke perfekt. I dagens Berlingske er organisationer som Dansk Metal og ingeniørforeningen IDA gået sammen med virksomheder som Siemens, Novo Nordisk og Haldor Topsøe for at få politikerne til at opgradere den tekniske forskning. Budskabet er, at hvis Danmark skal være en vinder inden for digitalisering og Industriproduktion 4.0, ja så skal teknisk forskning prioriteres højere.

Samme budskab lød også efter World Economic Forums årsmøde i Davos i begyndelsen af året, hvor temaet var »den fjerde industrielle revolution«.

Her gjorde danske topchefer det klart, at det bliver afgørende for fremtidens velstand, at vi investerer, forsker og uddanner os til et højere niveau, hvis vi skal kunne høste gevinsterne ved denne teknologiske revolution – en revolution, som ifølge Jim Hagemann Snabe fra World Economic Forum vil skabe vinder- og tabernationer hurtigere, end vi nogensinde har det i historien.

Men selv om regeringens plan langtfra er fuldendt, vil det efter mange erhvervslederes opfattelse være endnu værre, hvis 2025-planen – og de væksttiltag, som planen indeholder – ender med at blive fejet af bordet.

På tirsdagens DI-topmøde gentog Karsten Dybvad sammen med ledere fra flere organisationer og virksomheder, at det vil være fatalt, hvis forhandlingerne om 2025-planen bryder sammen og resulterer i et valg. Alene fordi Anders Samuelsen ikke får opfyldt sit ultimative krav om at få sænket topskatten med minimum fem procentpoint - også for de danskere, der tjener mere end en million kroner årligt.

Langt ind i dansk erhvervsliv frygter man, at et valg vil udløse et regeringsskifte og dermed en ny S-ledet regering, som alt andet lige vil give SF, Alternativet og Enhedslisten større politisk indflydelse. Hvilket næppe vil være til fordel for erhvervslivet.

Vender vi tilbage til den nye rapport fra World Economic Forum, står det da også tindrende klart, at Danmark lige nu ikke har brug for politisk handlingslammelse og stilstand, men tværtimod har behov for målrettede planer, der stimulerer konkurrencekraften. I modsat fald vil der være en åbenbar risiko for, at Danmark også fremover stilfærdigt, men systematisk taber terræn til konkurrenterne på den globale markedsplads.

Thomas Larsen er Berlingskes politiske kommentator.