Danmark hamrer ned på erhvervsklima-liste

I 2010 var der ifølge magasinet Forbes ikke noget land med bedre erhvervsklima end Danmark. Det har i den grad ændret sig nu

Foto: Brian Bergmann
Heldet tilsmiler ikke Danmark i det amerikanske magasin Forbes årlige kåring af det land i verden, der er mest indbydende at drive forretning i. Mens Danmark i 2010 lå som nummer ét på listen er placeringen i år reduceret til en femteplads.

Forbes har konstrueret sin liste ud fra landedata fra en lang række organisationer – deriblandt Verdensbanken, World Economic Forum og den amerikanske efterretningstjeneste CIA. Der er slået ned på 11 indikatorer, som magasinet så har givet en karakter.

Årsagen til, at Danmark ikke mere er i top, er, at danskerne har mistet deres økonomiske frihed. I den forbindelse noterer Forbes sig, at det danske aktiemarked udmærker sig ved at have været det værste bland top ti-landene.

Danmarks deroute følger i fodsporet på en række europæiske nationer, som alle har det til fælles, at de er blevet hårdt ramt af den fortsatte økonomiske krise.

Canada topper årets Forbes-liste over bedste erhvervsklima, hvilket er et pænt hop op fra den tidligere fjerdeplads. Baggrunden for det canadiske tigerspring skal findes i, at landet er sluppet mere nådigt gennem den økonomiske uro end mange andre lande. Forbes noterer sig i den forbindelse, at ingen canadiske banker kom så lagt ud under den finansielle nedsmeltning i 2008, at de måtte ende med at få statsstøtte.

Nummer to på listen er New Zealand og nummer tre er Hong Kong. På listens fjerdeplads finder man det hårdt prøvede Irland. På trods af de kaotiske forhold i landets finanssektor, som blev udløst af krisen, og en efterfølgende tårnhøj statsgæld, mener Forbes alligevel, at Irland har et attraktivt miljø for erhvervsdrivende.

Nationen som Forbes hører hjemme i, USA, får en noget mindre flatterede placering på listen. USA går tilbage fra nummer ni til nummer ti på listen. Det skyldes blandt andet at den amerikanske selskabsskat er højere end i konkurrerende lande – som for eksempel Japan.

Derudover trækker det ned for USA, at prisstabiliteten er gået fløjten på det seneste, og at amerikanerne har mindre økonomisk frihed end tidligere.