Danmark halter langt bagud med nye job i industrien

Mere end hvert tiende job i industrien er blevet udraderet i hele EU under de senere års økonomiske nedtur. Men nu ser bunden langt om længe ud til at være nået.

Valgkampen om patentdomstolen. Udenrigsminister Martin Lidegaard mødes med Dansk Metal-formand Claus Jensen på MAN Diesel & Turbo. Fotograferet på MAN, i sydhavnen, København, d. 22 april 2014 Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl

Industriens beskæftigelse er igen i forsigtig fremgang. Siden lavpunktet i efteråret 2013 er det samlede antal job i industriens således steget med én procent i alle de 28 EU-lande set under ét. De positive tendenser ses også i Danmark, hvor der nu er 6.400 personer – eller 2,3 procent – flere i arbejde inden for industrien, end da bunden blev nået i foråret 2013.

Det er dog langt mindre end i Tyskland, der har formået at øge beskæftigelsen inden for samme område med 5,2 procent. Tyskland er dermed det eneste land i Europa, som har indhentet niveauet for beskæftigelsen i industrien fra før finanskrisen. Det skete i efteråret 2014.

Også de ellers så udpinte lande som Grækenland og Spanien har de senere år været bedre end Danmark til at skabe nye job inden for industrien.

Polen er dog det land, der har formået at løfte industribeskæftigelsen mest med hele 6,4 procent.

»Der er lange udsigter til, at industriens beskæftigelse kommer tilbage på samme niveau som før krisen. Men den seneste udvikling viser, at industrien har en fremtid i Europa. Europæisk industri er igen på vej frem,« siger Allan Lyngsø Madsen, der er cheføkonomi i Dansk Metal.

Der er stor forskel på, hvornår den negative udvikling stoppede i de enkelte lande. I Østrig, Tyskland og Polen vendte udviklingen allerede i 2010, mens Portugal har øget industriens beskæftigelse med 4,5 procent på bare to år.

Hårdt ramt

Trods de positive takter er industriens beskæftigelse i Danmark fortsat 20 procent lavere end i 2008, hvor udviklingen toppede. Det tab overgås kun af Grækenland og Spanien. Her er industriens beskæftigelse fortsat 30 procent lavere end i 2008.

»I det perspektiv har industribeskæftigelsen i Danmark været hårdt ramt, og der burde være grobund for et markant løft i industriens beskæftigelse de kommende år,« siger Allan Lyngsø Madsen.

Det stigende optimisme i dansk og europæisk industri hænger især sammen med den svage euro og kronen, den relativt billige oliepris og den historisk lave rente. Den effektive kronekurs er – som følge af euroens svækkelse – faldet med 4,6 procent i år, og er nu på det laveste niveau siden maj 2002. Det gør det lettere at afsætte danske og europæiske varer uden for Europa. Samtidig hjælper den lave oliepris til at holde omkostningerne nede.

Dette styrker danske og europæiske virksomheders konkurrencekraft, hvorfor der er udsigt til endnu flere nye industrijob i år – både i Danmark og eurolandene.